Bitki analizi sayesinde bitkilerin mineral madde içerikleri yanında, yetiştirildikleri ortamın verimlilik durumu hakkında da bilgi edinilir. Böylelikle bitkilerin beslenme durumları hakkında da detaylı bir bilgi edinilir. Bitki analiz değerleri toprak analizi sonuçları ile birlikte değerlendirilirse genellikle paralellik olduğu anlaşılır.
Bitki Analizi için Yaprak Örneği Nasıl Alınır?
Yaprağın bitkide bulunduğu pozisyona göre besin elementi içerikleri de farklılık gösterir. Bitki besin elementi içerikleri bakımından karşılaştırılmak istenildiğinde aynı pozisyonda bulunan yapraklar toplanmalıdır. Bitki analizi için yaprak örneği nasıl alınır? Örnekleme sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
- Örnekler sabah 08.00 ile öğle arasında alınmalıdır.
- Alınacak yaprak miktarı en az 30 çift olmalıdır.
- Genç bitkilerde alttan sayılarak 4. ve 5. yaprak çifti uçları koparılmamış ise alınır.
- Uçları koparılmış ise yan sürgünler en az yedi çift yaprak oluşturuncaya kadar beklenir.
- Yaprak oluşumu gerçekleştikten sonra ilk yan sürgünlerden alınmaya başlanır. Ana gövdenin altından 5. ve 6. yaprak çiftleri alınır.
- Örnek alınması bilinmiyorsa çiçek sürgünü üzerinde gelişmesini tamamlamamış en genç yapraklar alınmalıdır. Bitki üzerinde aynı pozisyonda ve aynı yaşta olan yapraklar alınmalıdır.
- Olgunlaşmamış yapraklar kalsiyum, bor ve mangan noksanlıklarının belirlenmesinde en uygun kısımlardır.
Yetiştirdiğimiz bitki çeşidine göre örnekleme zamanı ve alış şekli farklılıklar göstermektedir. Peki yaprak örneği nasıl alınır?
Elma, armut, kayısı, şeftali, ceviz : Temmuz\Ağustos aylarında sürgünlerin orta kısmındaki yapraklardan alınır.
Kiraz: Haziran\Temmuz aylarında sürgünlerin orta kısmındaki yapraklardan alınır.
Portakal, Limon, Mandarin, Greyfurt : Bahar döneminde yapraklar 4-7 aylık olgun yapraklardan alınır.
Muz: Salkım oluşumundan sonra başlayan örnekleme hasattan 1 ay öncesine kadar devam eder. Son açılmış yapraktan geriye doğru sayıldığında 3. yaprağın orta kısmından, yaprak ana damarlarının her iki tarafından 4-5 cm genişliğinde iki şerit alınır. Bahçede N şeklinde gezerek ağaçların %10’undan örnekleme yapılır.
Kivi: Çiçeklenme dönemi olan Mayıs sonu yada meyve olgunluğundan önceki dönem olan Temmuz sonu yaprak örneği alınabilir. Örnekleme çiçeklenme dönemi yapılacaksa ilk çiçeklerin karşısında bulunan yapraklar, meyve olgunluğundan önceki dönemde alınacak olan yapraklar ise genç sürgünlerdeki olgunluğu tamamlamış en genç yapraklar sapları ile birlikte olmak üzere en az 20 bitkiden alınır.
Karpuz: Büyüme periyodu ortasında tam gelişmiş genç yapraklardan alınır.
Çilek: Sezon ortasında tam gelişmiş en genç yapraklardan alınır.
Fındık: Haziran ortasında yeni sürgünlerdeki olgun yapraklardan alınır.
Mısır : 40-60 cm yükseklikteki olgun yapraklardan alınır.
Çeltik: Çiçeklenmeden önce, en üstteki gelişmiş yapraklardan alınır.
Şeker pancarı: Bitki analizi için Haziran\Temmuz aylarında yada çimlenmeden 60 gün sonra ta gelişmiş olgun yapraklardan alınır.
Patates: Çiçeklenmenin başlangıcında uç kısımlardaki gelişmiş yapraklardan alınır.
Pamuk: Çiçeklenme döneminde ana gövde üzerindeki en genç olgun yapraklardan alınır.
Ayçiçeği: Çiçek oluşum döneminde en üst kısımdaki gelişmiş yapraklardan alınır.
Soya fasulyesi : Çiçeklenme sonunda en üst kısımlardaki tam gelişmiş yapraklardan alınır.
Domates: Birinci döldeki meyvelerin büyüklüğü ceviz iriliğine geldiği zaman başlar, 3. ve 6. döller arası yani hasat dönemi ortalarına kadar devam eder.
Hıyar: Bitki analizi için örnekleme birinci döldeki meyvelerin görünmeye başlaması ile başlar vejetasyonun ortalarına kadar geçen süre zarfında yapılabilir.
Kavun: Kol atmaya başlayınca tepeden aşağıya 6. yapraklardan alınır.
Biber– patlıcan : Birinci döldeki meyveler kendini göstermeye başlayınca yada ilk meyve başlangıcında alınır. Örnek alma işlemi vejetasyon süresinin ortalarına kadar devam eder. Dalın tepesine en yakın normal iyiliğe ulaşmış en genç olgu yapraklar örnek olarak alınabilir. Yapılacak olan yaprak analizi için 50-100 adet yeterlidir.