6000 yıllık geçmişe sahip olan karadut meyvesi genellikle subtropik ve ılıman ortamları sevse de ülkemizde faklı iklimlerin görüldüğü birçok ilde yetişebilmektedir.
Yalnız tuzluluğa karşı hassas olan dut ağacı %0,2’den daha az tuz yoğunluğu olan toprakları sever. Haziran ayı sonu gibi başlayan hasat yer yer Ağustos aylarına kadar devam eder. Tuik verilerine göre 2019 yılında dut üretimi miktarı 69317 ton olarak belirlenmiştir.
Sıcağı seven karadut için ideal sıcaklık aralığı 24-28°C, en uygun nem oranı ise %65-80 aralığıdır. Yağışın çok görülmediği bölgelerde toprağın durumuna göre 10-15 günde bir sulama yapılması gerekir.
Taze olarak tüketilebildiği gibi pekmez, şurup, kuru gıda ve meyve suyu üretiminde kullanılmaktadır. Ağacın yaprakları ipek böceği üreticiliğinde, ağacı ise müzik aleti ve mobilya üretiminde kullanılmaktadır.
Karadut içeriğinde A, B, C, E ve K vitaminleri, niasin ve tiamin, potasyum ve sodyum gibi mineral maddeler bulundurur. Karadut, birçok kanser türüne yakalanma riskini azalttığı gibi var olan hastalıkların tedavisi için de destekleyici olarak tüketilmesi öneriliyor. Kronik rahatsızlıklarınız varsa mutlaka bir uzmandan yardım almanız gerektiğini unutmayın.
Karadut Faydaları
Kalp Sağlığını Koruyor
İçeriğindeki potasyum sayesinde kolestrol seviyesini korur. Antioksidan özelliği ile de damarların tıkanmasını da önlediğinden vucuttaki dolaşım sistemi için de yararlıdır. Dolayısıyla kalp sağlığını koruyarak kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
Yaşlanma Karşıtı Etkisi Var
İçeriğindeki A, E ve K vitaminleri ve antioksidan etkisi sayesinde hücrelerin yenilenmesini sağlar. Yaşlanma karşıtı olan karadut ışıl ışıl yumuşak bir cilde sahip olmanızı sağlar.
Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor
100 gram karadut meyvesi yaklaşık olarak 10 miligram C vitamini içermektedir. Antioksidan özelliği ile bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamaktadır. Sık sık nezle, grip ve soğuk algınlığı kaynaklı rahatsızlık yaşıyorsanız fazla olmamak kaydıyla düzenli olarak tüketmenizde yararlı olacaktır.
Diyabet Rahatsızlıklarında Olumlu Etkileri Bulunuyor
100 gramında yaklaşık olarak 8-8,5 gram karbonhidrat bulundurmaktadır. Aynı zamanda antioksidan özelliği ve düşük kalorili olmasından dolayı kan şekerinin dengede tutulmasını sağlıyor. Aşırıya kaçmadan tüketilmesi gerektiği de unutulmamalıdır.
Kansızlık Sorununa Destek Oluyor
Kansızlık problemi yaşayanlar için tek başına etkili olmasa da içeriğinde bulunan demir ve kalsiyum mineralleri sayesinde kansızlık problemi olanların tüketmesi tavsiye edilmektedir.
Sindirim Siteminin Sağlıklı Çalışmasına Destek Oluyor
Bol miktarda lif içerdiğinden sindirim ve boşaltım sistemine destek sağlayan besin kaynaklarından biridir. Özellikle kabızlık problemi yaşayanların düzenli ve ölçülü bir şekilde tüketmesi yararlı olacaktır. Aşırı tüketildiğinde ishal problemine neden olacağınının bilinmesinde yarar vardır.
Ağız ve Diş Sağlığını Koruyor
Meyvesi ve yapraklarından demlenen çayın süzülerek düzenli olarak gargara yapılmasının diş eti kanamaları ve iltihaplanmalarının yanında ağızda oluşan af yaralarına karşı faydalı olduğu biliniyor.