Domateste külleme hastalığına neden olan etmen Leveillula taurica isimli fungustur. Etmen kışı bitki yaprakları üzerinde geçirir ve rüzgar ve böcekler aracılığı ile dağılarak yeni bitkilere bulaşır.
Fungusun etkili olabilmesi için optimum nem değerinin % 60-70, sıcaklığın 27 0C’ye kadar olması gerekir. Havanın çiğli ve puslu olması hastalığın yayılmasını sağlar.
Domateste Külleme Hastalığı Belirtileri
Domates yetiştiriciliği yapılan arazi ve serada ortam koşullarının uygun olması ile birlikte her yıl görülen hastalık etmeninin belirtileri ilk olarak alt yapraklarda olur. Etmen daha sonra genç yapraklar ve sürgünlerde görülür. Yaprakların alt yüzeyinde başlayan beyazımtrak lekeler zamanla üst yüzeyde portakal sarısı dokuların varlığı ile belirginleşir. Zamanla büyüyen lekeler yaprağın tüm yüzeyini kaplar ve yaprak sapı, yaprak ayası ve tüm gövdeyi kaplar. Yapraklar pörsür ve aşağıya doğru sarkarak kurumaya neden olur. Etmenin görüldüğü bitkilerde büyüme geriliği olur. Çiçek açamaz duruma gelen bitkinin meyveleri de tatsız olur. Bitkide etkili olan ve ilerleyen hastalık yaprak ve meyve dökümüne neden olarak ekonomik kayıplara sebep olur.
Külleme Hastalığı Mücadelesi
Kültürel Önlemler :
Kültürel önlem olarak hastalık etmeninin görüldüğü alanlardaki hastalıklı bitkiler toplanarak yakılır.
Hastalıkla Kimyasal Mücadele :
Hastalık etmeninin belirtisi görülür görülmez hemen ilaçlanmaya başlanılmalı ve 10 gün ara ile uygulama tekrarlanmalıdır. Özellikle şiddetli yağış ve çiğ olaylarının ardından toz kükürt uygulaması yapılmamalıdır. Bunun nedeni yağış sonrası etkili olabilecek sıcaklık ve güneşin bitkiyi yakmasıdır. Kullanılan pestisitin içeriğindeki etkili maddeye göre, son ilaçlama ile hasat arsında geçmesi gereken süre göz önünde bulundurulmalıdır.
Domateste külleme ilacı linki aşağıdadır.
DOMATESTE KÜLLEME İLE MÜCADELEDE KULLANILABİLECEK İLAÇ LİSTESİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN