Bağ antraknozu hastalığına neden olan etmen Elsinoe ampelina isimli bir fungus olup kışı çubuklarda geçirir.Tüm yeşil aksamda etkili olan hastalık etmenine karşı yeni sürgünler ve daneler daha hassastır. Yağmur ile birlikte gelişmekte olan yeşil dokulara girerek hastalanmasına neden olur.
Hastalık Belirtileri
Bağda önemli zararlara neden olan hastalık etmeni, daha hassas olan yeni sürgün ve danelerde daha etkilidir. Yeni sürgünlerde başlangıçta kenarları açık kahverengi ve orta kısmı gri olan yuvarlak lekeler zamanla elips şaklini alır. Lekenin bulunduğu kısmın ortası daha sonrahafif çukurlaşarak kurur ve delinir. Yaşlı sürgünlerde de oluşan lekeler irileşerek kanser görünümünü andırır. Kuşgözü adı verilen danelerde oluşan lekelerin orta kısmı gri renkte olup çevresi kırmızımsı kahverengidir. Hastalık görülen danaler zamanla kuruyarak sertleşir.
Bağ Antraknozu Mücadelesi
Kültürel Önlemler :
Hastalıkla kültürel mücadelede kış budamasında hastalık görülmüş çubuklar budanarak bağdan uzaklaştırılarak yakılmalıdır.
Kimyasal Mücadele:
Hastalıkla kimyasal mücadelede yaz ve kış ilaçlaması yapılır.
Bağ Anraknozu İlaçlama Zamanı:
Yaz ilaçlamasında, bağ mildiyösü ile mücadelede ilaçlama yapılmış ise ayrıca antraknoz hastalığı için genellikle ilaçlamaya gerek duyulmaz. Fakat ilaçlanması gerekiyorsa ilk ilaçlama sürgünler 20-25 cm uzunlukta olduğu zaman, ikinci ilaçlama çiçeklenme öncesi, üçüncü ilaçlama çiçeklenmenin hemen ardından, dördüncü ilaçlama çiçeklenmeden 10 gün sonra, beinci ilaçlama daneler yarı büyüklüğe ulaştığı zaman yapılır.
Kış ilaçlamasında, kış budaması yapıldıktan sonra gözlerin uyanmadığı dönemde %1.5’lik bordo bulamacı ile ilaçlanmalıdır.