Yaprak biti vücut uzunlukları 2-3.5 mm arasında değişmekle birlikte, renkleri sarımtrak, yeşil, koyu yeşil ve siyah olabilir. Tomurcukların dibinde veya yakınında yumurta şeklinde kışı geçiren yaprak bitleri, ilkbaharın gelmesiyle birlikte yumurtadan çıkarlar. Çiçeklerin içerisinde yada tomurcukların üzerinde beslenen yeni bireyler, yapraklara taşınarak koloniler meydana getirirler. Nisan-Mayıs ayı gibi kanatları oluşur.
Zarar Şekli
Meyvelerde elma ve şeftali’de zarara neden olan yaprak bitleri, kabak, karpuz, ıspanak, bakla, kıvırcık salata, hıyar, lahana, domates, kuşkonmaz, patlıcan, acur, fasulye, bamya, biber, patates,karnabahar ve sarımsak gibi sebzelere de zarar verir. Zararlı bitkilerin özsuyunu emerek zarar verirler. Bitkide koloniler halinde yaprak, sürgün ve tomurcuklarda bulunan bitler bitkilerin özsuyunu emerek zarar verirler.Etmenin zarara uğradığı bitki yaprakları önce uzunlamasına ikiye katlanır. Ardından spiral vb. şekillerde kıvrılır. Zamanla çiçekler açamaz duruma gelir ve kuruyarak dökülür. Bitkinin dişi organ ve genç meyvelerini emmek suretiyle meyve çiçeklerde şekil bozukluklarına da neden olur. Zararlı aynı zamanda virüs vektörü ( taşıyıcı )’dür.
Yaprak Biti Mücadelesi
Zararlıya karşı kültürel, biyolojik ve kimyasal mücadele yöntemleri uygulanmaktadır.
Kültürel Mücadele Yöntemleri:
- Zararlıya karşı hassas olan bitki ve çeşitler yetiştirilmemeli,
- Bahçede bulunan yabancı bitkiler imha edilmeli,
- Bahçede hazırlık aşamasında toprak işleme usulüne uygun yapılmalıdır.
Biyolojik Mücadele Yöntemi
Doğal düşmanları olan uğur böceklerinin bahçe içerisine bırakılmasıyla biyolojik mücadele yapılır.
Kimyasal Mücadele
Zaman zaman bahçede rutin kontroller yapılarak Sürgün ve taze yaprakların altında yaprak biti kolonileri, sürgünlerin %20’sinde görülmeye başladığında ilaçlamaya başlanılmalıdır.