Bitkiye göre şekil, renk ve büyüklükleri değişiklik gösteren unlu bitler, genellikle uzun oval vücutlu ve üzerleri un benzeri ince beyaz mumsu tozlarla kaplıdır. Vücut uzunlukları 3-5 mm, eni 1.5-2 mm olan polifag bir zararlıdır.
Unlu Bit Zarar Şekli:
Yafa portakal, altintop, Washington navel portakalı, limonlarda birinci derecede zararlı olan unlubitler, bağ, dut, muz, zeytin, zakkum, nar, bal kabağı, yerfıstığı, karpuz, kavun ve birçok süs bitkilerinde de zarara neden olur. Özellikle turunçgillerde meyvelerin sapla birleştiği çanak yaprakalr ve meyvelerin birbiriyle temas ettiği yerleri emerek meyve kalitesini düşürür ve zarara neden olurlar. Sap dipleri zayıflayan meyveler zamanla dökülür. Salgıları nedeniyle sap ve meyvelerde fumajine neden olurlar.
Mücadele Yöntemleri:
Zararlıya karşı kültürel, biyolojik ve kimyasal mücadele yöntemleri uygulanabilir.
Kültürel Mücadele Yöntemleri:
- Bahçe sürümleri tavında yapılmalıdır.
- Ağaç taçlarının birbiriyle temas etmemesine dikkat edilmelidir.
- Bitkilerin güneş alması ve hava akımı engellenmemelidir.
- Pamuk alanlarına ve fabrika yakınlarına bahçe tesis edilememelidir.
- Bahçe temizliğine özen gösterilmelidir.
Biyolojik Mücadele Yöntemleri:
Biyolojik mücadelede unlu bitlerin doğal düşmanları bahçeye salınmalıdır. Bunlar CryptolaemusmontrouzieriMuls. (Col.:Coccinellidae) avcı böceği ve LeptomastixdactiilopiiHow. (Hym.:Encyrtidae) parazitoidir. Bunların dışında ülkemizde yerli doğal düşmanları da bulunmaktadır.
Unlu bitlerle biyolojik mücadele yapılacaksa bahçe, nisan ayın ortasından balanılmak üzere 15 gün aralıklarla düzenli olarak kontrol edilmelidir. Bu kontol zamana ve meyve oluşumuna göre faklılık göstermekle birlikte şu şekilde olmalıdır;
- Yeni meyvelerin oluşması ile meyvelerin çanak yapraklarını kapanmasına kadar olan süreçte ağacın gövde, dal ve sürgün uçları kontrol edilmelidir.
- Bu devre sonrası haziran ayı son yarısına kadar olan sürede, meyve çanak yaprakları arasına bakılır.
- Temmuz ayı itibari ile de yaprakla temas eden meyveler ve bitişik meyveler kontrol edilmelidir.
Bu kontroller sırasında mayıs ayı sonuna kadar 100 ağaçtan 5’inde, haziran ayı sonuna kadar 100 ağaçtan 8’inde yada meyvelerde bulaşıklık olduğu görülürse ağaç başına 2-3 adet predatör C. montrouzierii le 10 adet parazitoit L. dactylopii salınmalıdır.
Ağustos ayı itibari ile ağaç yada meyve bulaşıklığı % 15 ise, ağaç başına 4-5 adet predatör, 10 adet parazitoit salınır. Bu evrede daha yüksek meyve bulaşıklığı tespiti yapılmış ise 5-10 adet ve üzeri predatör, predatör miktarının 2 katı kadar da paraztoit bırakılmalıdır.
Eylül ayında 100 ağaçtan 20 ağaçta yada meyvede bulaşıklık tespit edilmiş ise bölgedeki iklim de göz önünde bulundurularak ağaç başına 10 adet predatör ve 20 adet de parazitoit salınmalıdır.
Not: Bahçede karınca faaliyeti varsa predatör ve parazitoit salınımından önce ağaç kök boğazları daire şeklinde olacak biçimde karınca öldürücü toz ilaç yardımıyla ilaçlanmalıdır. Karınca faaaliyetinin önlenmesi amacıyla budama sırasında ağaçların toprakla temas eden uçları budanmalıdır.
Kimyasal Mücadele:
Kimyasal mücadeleye başlamadan önce arı ölümlerini engellemek için çevdede arıcılık faaliyeti gösteren kişileri bilgilendirmek gerekir. Yapılan kontrollerde bahçede popülasyon yoğunluğu fazla ise yoğunluğu düşürmek için biyolojikmücadele öncesi kimyasal mücadele yapmakta yarar vardır. Zaralı ilk görüldüğü andan itibaren uygun insektisit kullanılarak ilaçlama yapılmalıdır.