Şarka virüs hastalığına neden olan etmen Plum pox isimli virüsüdür. Hastalığa neden olan vektör bitki özsuyunda enfeksiyon yeteneğini kısa bir süre muhafaza edebilse de özellikle canlı odunsu ve otsu bitki hücrelerinde yaşar ve çoğalabilir. Yaprak bitleriyle yayılır.
- Aşı kalemi, göz, çelik, kabuk, kök kaynaşması, bulaşık çöğür ile taşınabildiği gibi tohumla da bulaşma olasılığı bulunmaktadır.
Şarka Virüs Hastalığı Zarar Şekli
Erik, şeftali ve kayısı hastalığın konukçuları olmakla birlikte, erik ve kayısı ağaçlarında yapraklar sarı leke, bant ve halka şeklindedir. Şeftali ağaçlarında ise yapraklarda damarlar boyunca renk açılması, sarı lekeler ve yapraklarda deformasyon görülür.
Yaşlı ağaçlarda belirtileri görmek zordur. Yeni sürgünlerde yapraklardaki belirtiler bariz bir şekilde görülebilir.
Meyve üzerindeki belirtinin iz düşümü çekirdekte belirgin şekilde görülmekte olup, kayısı meyvesinde halka ve bantlar görülür. Şeftali meyvesi üzerinde de halka ve bantlar görülür.Erik ve kayısıdan farkı meyvelerin erken dökülmesidir. Erikte halka veya nokta-bantlar şeklinde çöküntüler oluşurken, meyve kesitine bakıldığında çöküntülerin olduğu kısımların çekirdeğe yapışık şekilde, koyu kahverengi renkte olduğu görülür.
Hastalıkla Mücadele Yöntemleri
- İç ve dış karantina, korunma tedbirleri arasındadır.
- Hastalığa dayanıklı çeşitlerin yetiştirilmesi, bunların anaç olarak kullanılması, hasta ve hastalık şüphesi olan ağaçlardan hiçbir üretim materyali (aşı kalemi, göz, çekirdek) alınmamalıdır.
- Vektör olan yaprak bitlerine karşı konukçusu olduğu dönem olan ilkbahar ve sonbahar mevsiminde mücadele edilmelidir.
- Hastalığın kimyasal mücadelesi yoktur.