
Patates mildiyösü hastalığına neden olan etmen P. infestans’tır. Kışı misel halinde depoda geçiren hastalık etmeni patates bitkisinde ciddi derecede tahribe neden olmaktadır.
Bitkide Zarar Şekli
Hastalık etmeninin patates bitkisinde ilk belirtisi yaprak ucu ve kenarlarında küçük sulu açık yeşil lekelerdir. Arazinin bulunduğu bölgede yüksek nem mevcut ise yaprağın alt yüzeyinde beyaz renkli kül renginde pamuk benzeri küf tabakası ile kaplanır. Hava kuru ise hastalık etmeni belirtisi görülen yaprak üzerindeki leke kahverngi renge dönerek kurur.Yumru üzerinde 2-6 mm çapında, 6-11 mm derinliğinde eflatun renkte çökük yaralar gözlemlenir.

Patates Mildiyösü Hastalığı Mücadelesi
Kültürel önlemler:
- Azotlu gübre kullanımına dikkat edilmelidir. Fazla kullanılması hastalık oluşumuna neden olacaktır.
- Hastalığın görüldüğü bitki artıkları ortamdan uzaklaştırılarak yok edilmelidir.
- Çeşit seçiminde hastalığa karşı dayanıklı olanlar tercih edilmelidir.
- Tohumlar sık ekilmemelidir.
- Hastalık görülen fideliklerin yeri değiştirilmelidir.
- Aşırı sulamadan kaçınılmalıdır.
- Ekim nöbeti uygulanmalıdır.
- Çiğ düşen bölgelerde hastalığın görülme olasılığı yüksek olduğu için sebze üretilecek alanın seçiminde göz önünde bulundurulmalıdır.
Kimyasal mücadele:
Hastalıkla mücadelede koruyucu nitelikte mücadele yapılması önemlidir. Müdahalede geç kalındığında ortam şartlarının da uygun olması hızlı bir şekilde yayılıma neden olabileceğinden mücadeleden sonuç almak mümkün olmayabilir.
Tarlada hastalık belirtileri ilk görüldüğünde hemen kimyasal mücadeleye başlanılmalıdır. Kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak uygulamaya birer hafta ara ile devam edilmelidir.
Patates mildiyösü ilacı: