Pancar sineği erginleri 6-7 mm boyunda, üzerleri tüylerle kaplı ve kara sineklere benzerlik gösterir. Şeffaf iki adet kanat bulunan sineklerin renkleri gri-kahverengidir.
Zararlı yumurtalarını gruplar halinde yaprakların alt yüzeyine bırakırlar. Yumurtaları 1 mm uzunluğundadır. Larvaları kısmen şeffaf beyaz renkli ve 6-8 mm boyundadır. Pupalar ise oval yapılı, kahverengi renkte ve 5 mm uzunluğundadır.
Kışı toprak altında pupa halinde geçiren zararlının erginleri Nisan ayında kendini gösterir. Mayıs ayında ise popülasyon miktarı artar. Yılda 2-3 döl verirler.
Pancar Sineği Zararı
Pancar ve ıspanakta zarara neden olur. Pancar yaprakları fide halinde iken beyaz renkli oval şekilli, ince iplik şeklinde düzensiz galerin olduğu dikkat çeker. Oluşturduğu galerilerde beslenen larva zamanla yaprak yüzeyinde kabarcık oluşumuna neden olur. Zarar gören yapraklar kuruyarak dökülür. Aynı şekilde zayıf sürgünlerde kurur.
Yeşil gübre bitkileri nelerdir? Yeşil gübre bitkileri ekim ve sürüm zamanı nedir? Yeşil gübreleme hakkında daha fazla bilgi için bu muhteşem içeriği okuyabilirsin.
Pancar Sineği Mücadelesi
Pancar sineği mücadelesinde kültürel önlemler ve kimyasal mücadele yöntemlerinden faydalanılabilir.
Kültürel Önlemler
Kültürel önlemler olarak şeker pancarı ekili olan arazide çapalama yapmak ve konukçusu olan ıspanak bitkisini yakın bölgede yetiştirmemek sayılabilir.
Kimyasal Önlemler
En büyük zarar ilk larvalar tarafından meydana gelmektedir. Zaman zaman arazide kontroller yapılarak ilk larva kontrolleri yapılmalıdır ve tespitinde vakit kaybetmeden kimyasal mücadeleye başlanılmalıdır.
Pancar sineği ve Mücadelesi hakkında aklınıza takılan her soruyu yorum kısmına yazabilirsiniz. En kısa sürede geri dönüş sağlanacaktır.