Mumya hastalığı ismi de verilen monilya hastalığı sert çekirdekli meyveler olan kiraz, vişne, erik ve şeftali de görülür. Scleronia laxa isimli fungusun neden olduğu hastalık etmeni kışı hastalıklı sürgünler ve mumyalaşmış meyveler üzerinde geçirir. İlkbahar ayında çiçekler açmaya başladığında ortamda bulunan sporlar çiçeklerde enfeksiyona neden olur.
Sert çekirdekli meyveler olan kiraz, vişne, erik ve şeftalide meyve çürüklüğüne , sürgün ve çiçeklerde yanıklığa neden olur. Çiçekler kuruduğundan meyve oluşumu gerçekleşmez. Fungusa ait miseller çiçekler üzerinden dallara geçerek açık kanser yaralarına neden olarak dalların uçtan geriye doğru kurumasına neden olur.
Olgunlaşma zamanına yakın enfekte olan meyveler çürüyerek ardından mumyalaşır.
Monilya Hastalığı İçin Alınabilecek Kültürel Önlemler
Kültürel yönden alınacak önlemlerin başında bir yıl önce enfekte olarak kuruyan dal ve çiçeklerle birlikte mumyalaşmış meyveler toplanarak imha edilmelidir. Zararın görüldüğü meyve bahçesinde aşırı gübreleme ve yağmurlama sulama yapılmamalıdır. Bahçe kurulumunda dayanıklı çeşit ve anaçlar seçilmelidir.
Monilya Hastalığı İle Kimyasal Mücadele
Monilya hastalığı ile mücadelede kimyasal yöntemler uygulanacaksa ilk ilaçlama çiçeklerin % 5’i açtığında, ikinci ilaçlama çiçeklerin %90-100’ü açtığında yapılmalıdır.
Hastalıkla kimyasal mücadelede kullanabileceğiniz güncel listeye ulaşmak için tıklayın