Küsküt otu (Cuscuta pentagano ), boyu 1 metreye kadar ulaşabilen küçük beyaz çiçekleri olan alışılagelmişin dışında bir bitkidir. Yaprağı ve kökünün olmayışı, onun alışılagelmişin dışında bir bitki olmasını sağlar. Mesela yaprağının olmayışından dolayı klorofil de bulundurmaz. Klorofili olmayan bir bitki besin maddesi üretemez ya ! Sonuç olarak sizde açlık çekerek ölüp gideceğini düşündünüz öyle değil mi? Hani alışılagelmişin dışında demiştik. İşte küsküt otu hayatını devam ettirmek için çevresinde bulunan bir bitkiye sarılır ve konakçı olduğu bitkinin damar sisteminden beslenir. Dolayısıyla tam parazit bir bitki demek yerinde olur.
Küsküt Otu Konakçı Olacağı Bitkiyi Nasıl Bulur?
Toprakta tohumdan çıkan genç küsküt, evde karanlıkta el yordamıyla piriz arayan el misali besin maddesi alabileceği bir bitki arayışına girer. Bitkinin gövdesine saat yönünün tam tersi istikametinde sarılır. Mikroskobik dokunaçlarını bitkinin şekerimsi özünü taşıyan damarlarına yani floem kısmına uzatarak bitkinin besin maddelerini tüketmeye başlar. Küsküt zamanla çiçeklenip büyürken konakçının solarak ölmesine neden olacaktır.
Bitkiler Koku Alır Mı?
Penn Devlet üniversitesinde görevli böcek bilimci Dr. Consuelo De Moraes, bitkilerin uçucu kimyasallarla haberleşmesi üzerine yaptığı bir çalışmada, küsküt otunun boş saksı yada yapay bitkilere doğru büyümediğini, aynı ortamda bulunan domates bitkisine doğru ilerlediğini gördü. Kontrol amaçlı saksıya ektiği küsküt bitkisinin üzerini kapattı. Diğer bir kutuya da domates bitkisi ekerek onun da üzerini kapattı. İki kutu arasına hava akışını sağlayan bir boru yerleştirdi. Küsküt bitkisinin boruya doğru büyüdüğünü şahit oldu.
De Moraes küsküt otunun domates bitkisinin kokusunu severek ona doğru ilerlemek istediğini teyit etmek için domatesin sap kısımlarının özünü alarak domates parfümü yaptı. Saksıda toprağa batırılmış kulak çöplerinin bazılarının üzerine hazırlamış olduğu parfümü, diğerlerine ise parfüm yapmakta kullandığı solventlerden bazılarını sıktı. Sonuç tamda düşündüğü gibi oldu. Küsküt domates parfümü olan kulak çöplerine doğru ilerledi.
Dr. Consuelo De Moraes’in yaptığı çalışma Küsküt’ün bitki tercihinde de öncelikleri vardır. Çimlenerek tohumdan çıktığı ortamda buğday ve domates bitkisi varsa tercihi domatesten yana olur. Domates ve buğday bitkisinde beta mirsen isimli uçucu bir bileşik olmasına rağmen buğday bitkisi aynı zamanda (Z)-3-Heksenil Asetat üretir. (Z)-3-Heksenil Asetat küsküt otu için itici bir güce sahiptir. Beta mirsen her ne kadar çekici olsa da, (Z)-3-Heksenil Asetat küsküt buğday bitkisine değil de domatese yönelmesini sağlar.
Küsküt otunun domates bitkisine sarılışını izleyin