Kiraz dal yanıklığı hastalığına neden olan etmen Pseudomonas syringae pv. morsprunorum isimli bir bakteridir. Bakterinin optimum gelişme sıcaklığı 25 °C, maksimum gelişme sıcaklığı 35 °C‘nin altı ve termal ölüm noktası ise 46 °C‘dir.
Kiraz Dal Yanıklığı Belirtileri
Yaz ve kış olmak üzere iki devresi olan hastalıkta yaz devresi ilkbahar mevsimine kadar olan devredir. İlkbahar mevsiminde bakterinin bulaşma gösterdiği tomurcuklar açılınca hastalıklı yapraklar meydana geldiği görülür. Yaz mevsiminde bakteri kabukta gizli olarak yaşamını sürdürür ve çoğalma göstermez. Bakterinin kış devresi ise sonbahar mevsiminde başlar. Enfekte olmuş yapraklardaki bakteri yağmurla birlikte sürgün ve dallara geçer. Yaz mevsiminde olduğu gibi kışı da kabuk üzerinde geçirir. Bakteri zararı daha çok gözlerden çatlaklardan ve budama yerlerindeki yaralardan bitkiye girerek oluşturur.
Kiraz ve badem ağaçlarında zarara neden olan hastalık, kiraz ağaçlarında gövde, genç sürgünler, dallar, meyve sapları, çiçekler, uykudaki gözler ve yaprakları hasta eder. İnce dal ve sürgünlerde kabukta esmer çökük lekeler dikkat çeker. Zamanla dalın kurumasına neden olur. Kalın dallarda ise kanser yarası meydana getirir. Tomurcuklarda da lekelere rastlanır. Yapraklarda da zarara neden olan bakteri, yaprakta sarımtırak ve haleli lekelerin oluşumuna ardından kuruyarak delinmesine neden olur. Yapraklarda adeta saçma ile delinmiş gibi görünüm dikkat çeker.

Kiraz Dal Yanıklığı Mücadelesi
Kültürel Mücadele
Dış karantinaya sahip bir hastalık olduğu için gerekli karantina tedbirlerinin alınması gerekir. Sağlam fidanların dikilmesi, sağlam aşı gözü kullanılması ve sonbaharda ilaçlamadan önce kuru ve fazla hastalıklı dalların kesilip yakılması hastalığa karşı alınabilecek kültürel önlemler arasındadır.
Kimyasal Mücadele
Kimyasal mücadele yapılacaksa ilk ilaçlama sonbaharda yapraklar dökülmeye başladığında ikinci ilaçlama ise ilkbaharda gözler uyanmak üzere iken uygulanmalıdır.