Kayısıda yaprak delen hastalığına neden olan hastalık etmeni Coryneum beijerinckii isimli fungus olup, yağmur yağması hastalığın yayılarak yeni enfeksiyonların oluşmasına neden olur.
Kayısıda Yaprak Delen Hastalığı Zarar Şekli
Kayısı, şeftali, kiraz, vişne, badem, erik ve karayemiş hastalığın konukçularıdır. Özelikle kayısı ağaçlarında yaprak, meyve, tomurcuk ve genç dallar üzerinde etkilidir astalık yapraklarda ilk olarak 1 mm çapında yuvarlak yağ lekesi görünümde olup, zamanla yaprak kenarları kırmızımtrak renk alırken yaprak ortaları koyu kahverengidir.
Yaprak üzerindeki lekeli kısımlar dökülür ve yapraklarda delikler meydana gelir. Belirtilerin görülmeye başladığı andan itibaren 5-10 gün süre zarfında yapraklar dökülür.Hastalığın meyve üzerindeki seyri ise 1-2 mm çapında dağınık ve yuvarlak şekilli lekele halindedir. Bazı durumlarda lekeler birleşerek meyve üzerini kaplar.
Tomurcuklarda da zarara neden olan etmen dökülmeye neden olmaz.Sürgünler üzerinde yuvarlak kahverengi-kırmızı lekelere neden olurken, genç sürgünlerde zamanla küçük kanser yararları oluşur.Hastalığın yaprak, meyve, sürgünler ve tomurcuklarda meydana getirdiği zarar ekonomik kayıplara neden olur. Meyvelerin pazar değeri düşer.
Kayısıda Yaprak Delen Mücadelesi
Kültürel Önlemler
Hastalıkla mücadelede sonbahar mevsiminde hastalıklı tomurcukların tespit edilerek budanarak yakılması yapılabilecek kültürel önlemdir.
Kimyasal mücadele
-
- İlk ilaçlama sonbahar ayında yaprakların dökülmesinin ardından,
- İkinci ilaçlama ilkbahar ayında çiçek tomurcukları açılmadan hemen önce,
- Üçüncü ilaçlama ise kürkten çıkma dönemi olarak bilinen meyvelerde çanak yaprağı ve erkek organ tablasının meyve ucuna sıyrıldığı zaman uygulanır.