Hıyarda külleme Hastalığına neden olan etmen Erysiphe cichoracearum isimli fungustur. Etmen kışı bitki yaprakları üzerinde geçirir ve rüzgar ve böcekler aracılığı ile dağılarak yeni bitkilere bulaşır.
Fungusun etkili olabilmesi için optimum nem değerinin % 60-70, sıcaklığın 27 0C’ye kadar olması gerekir. Havanın çiğli ve puslu olması hastalığın yayılmasını sağlar.
Külleme Hastalığı Zarar Şekli
Hıyar yetiştiriciliği yapılan arazi ve serada ortam koşullarının uygun olması ile birlikte her yıl görülen hastalık etmeninin belirtileri ilk olarak yaşlı yapraklarda göze çarpar. Ardından yeni oluşan genç yapraklara da geçer. Yapraklar üzerinde kül görüntülü nokta şeklindeki lekelenmelere neden olan hastalık etmeni zamanla yaprağın alt kısmını, yaprak sapı ve gövdeyi kaplar. Başlangıçta yaprak üzerinde kül renginde olan lekeler esmerleşerek yaprağın kurumasına ve bitkide gelişimin durmasına neden olur.
Mücadele Yöntemleri
Kültürel Önlemler :
Kültürel önlem olarak hastalık etmeninin görüldüğü alanlardaki hastalıklı bitkiler toplanarak yakılır
Kimyasal Mücadele :
Hastalık etmeninin belirtisi görülür görülmez hemen ilaçlanmaya başlanılmalı ve 10 gün ara ile uygulama tekrarlanmalıdır. Özellikle şiddetli yağış ve çiğ olaylarının ardından toz kükürt uygulaması yapılmamalıdır. Bunun nedeni yağış sonrası etkili olabilecek sıcaklık ve güneşin bitkiyi yakmasıdır. Kullanılan pestisitin içeriğindeki etkili maddeye göre, son ilaçlama ile hasat arsında geçmesi gereken süre göz önünde bulundurulmalıdır.