Domates yetiştirdiğiniz alan içerisine bazı bitkileri dikerek domates zararlıları ile doğal mücadele yapabileceğinizi biliyor muydunuz?
Bitki koruma ürünleri büyük üretim alanlarında verim için üretimin bir parçası olsa da bazı işletmelerde bu bitkiler yardımcı bitki olarak yetiştirilen alanların belirli bölgelerine dikilerek kullanılmaktadır. Bu bitkileri dikmekteki amaç bazı zararlıları domates bitkisinden önce daha cezbedici bitkilere yönlendirerek ana bitkiyi korumaktır.
Özellikle küçük alan ve hobi bahçelerinizde bazı bitkilerin çekiciliğinden yararlanarak bitkilerinizi domates zararlılarından doğal yollarla koruyabilirsiniz. İşte dikilmesi önerilmeyen ve birlikte dikebileceğiniz bitkiler :
Domatesle birlikte ekilip- dikilmesi önerilmeyen bitkiler:
Sırık fasulye, rezene, dereotu, patates ,karnabahar, lahana,, brokoli, Brüksel lahanası ve mısır.
Domates Zararlıları İle Doğal Mücadelede Kullanmak İçin Dikilebilecek Bitkiler :
Kuşkonmaz, fesleğen, çalı fasulyesi, havuç, kereviz, lahanagiller, hıyar, frenk soğanı, baş marul, biberiye, maydanoz, latin çiçeği, biber, nane, sarımsak, biberiye ve hodan.
Sarımsak: Sarımsak kırmızı örümcekleri uzak tutar.
Frenk soğanı: Yaprakbitlerini uzak tutar.
Fesleğen: Arıları cezbederek tozlaşmayı arttırdığı gibi yaprakbiti, örümcek akarlarını, korna kurtlarını, beyazsinek ve domates kurdunu uzak tutar. Domatesin de lezzetini artırır.
Havuç: Havuç bitkisi toprağı çatlayacağından toprak bünyesine daha fazla su ve besin maddesi alacaktır. Bu sayede çapa bitkisi olan domatesin gelişimini de sağlayacaktır.
Maydanoz: Faydalı böcek olarak nitelendirilen süprüntü sineklerini cezbederek bahçenize çekecektir. Bu sinekler yaprak bitkileriyle beslendikleri için doğal yöntemlerle yaprak bitkilerinden kurtulacaksınız.
Hodan: Yağlık bir bitki olan hodan bitkisi domates fidelerinin yakınına ekildiğinde lahana ve domates kurtlarından bitkiyi koruyacaktır.