Bağda kurşuni küf hastalığına neden olan etmen Botrytis cinerea isimli bir fungustur. Kışı çubuklar ve mumyalaşmış taneler üzerinde geçiren hastalık etmeni mart ay sonlarına doğru etkili olmaktadır. Enfeksiyonun etkili olabilmesi için optimum sıcaklık değeri 15-20°C, nem değeri değeri ise %90 olmalıdır.

Bağda Kurşini Küf Hastalık Belirtileri :
Hastalık etmeni bitkinin tüm yeşil aksamında görüldüğü gibi genellikle salkımve tanelerde göze çarpar. Taneler üzerinde 3-5 mm çapında pembemsi, yuvalak ve kızıl rengi andıran lekeler görülür. Leke zamanla homojen bir şekilde büyür ve renk koyulaşır.Hastalığın görüdüğü tanelere parmakla bastırıldığında tanenin etli kısmından kolaylıkla ayrılır. İlerleyen safhalarda salkım ve taneler üzerinde gri renkli küf tabakası meydana gelir. Taneler çatlar, buruşur ve meşinlenmiş bir görünüm alır. Beyaz çeşitli taneler kahverengi, koyu renkli çeşitler kırmızımsı renge bürünürler. Hastalık özellikle geç hasat edilen çeşitlerde daha fazla verim kaybına neden olur.

Bağda Kurşuni Küf Mücadelesi
Bağda kurşuni küf hastalığı ile mücadele kültürel önlemler ve kimyasal mücadele yöntemiyle yapılır.
Hastalıkla Kültürel Mücadele
- Aşırı azotlu gübrelerin kullanımından kaçınmak,
- Olgunlaşma evresinde sulamanın fazla yapılmaması,
- Yaz budaması yapılırken güneşlenme ve hava almasını engelleyecek kısımların alınması,
- Salkım güvesine karşı etkili mücadele yapmak,
- Salkımlarda yara oluşumuna neden olabilecek zararlılar için koruyucu önlem almak.

Hastalıkla Kimyasal Mücadele
Bağda kurşini küf hastalık etmeni ile kimyasal mücadelede ilk ilaçlama tanelerin olgunlaşma başlangıcında yapılırken diğer ilaçlamalar hastalığın seyrine, kullanılan etkili maddenin süresine ve bölgenin hava şartları göz önünde bulundurularak uygulanır.
Bağda Kurşuni Küf İlaçları: