Bağ kanseri hastalığına neden olan etmen Agrobacterium tit.mefaciens isimli bir bakteridir. Hareketli , sporlanmayan ve çubuk şeklinde olan bakteri yarı parazit olup, yaralardan girerek bitkide ur veya tümöre neden olur.
Toprakta, kök veya kök etrafında bulunan hastalık etmeni toprakta uzun yıllar yaşamını sürdürebilir. Özellikle fidanlıklarda bulaşmasını önlemek için dikkat edilmelidir.
Bakteri asmadan başka sebzeler, meyve türleri, yıllık otsu bitkiler ve orman ağaçlarında da hastalığa neden olur.
Bağ Kanseri Belirtileri
Hastalığa neden olan etmen asmaların toprak seviyesindeki gövde üzerinde şişkinliğe neden olur. Oluşan şişkinlikler zamanla toprak altı ve üstüne doğru büyür. Yaşlı dal üzerinde yaralara ve tümöre neden olur.
Bağ Kanseri Hastalığı Mücadelesi
Kültürel Önlemler:
- Etmenle bulaşık topraklarda fidan üretimi yapılmamalı ve fidan alınmamalıdır.
- Hastalığın görüldüğü topraklara uzun süre fidan dikimi yapılmamalıdır.
- Özellikle bitkilerin toprağa yakın kısımları ve köklerinde yara açılmamalıdır.
- Bakteri tarafından bulaşık olan toprağa bağ tesis edilmelidir.
- Yaşlı bitkilerde ur tespit edilmiş ise urlar kesilerek çıkarılmalıdır.
- Hastalık görülen bitkiler sökülerek alandan uzaklaştırılmalıdır.
- Kök ve gövdeyi kemiren haşerelere karşı mücadele edilmelidir.
- Hastalıklı asmanın söküldüğü yerde taç izdüşümüne 30-40 cm derinliğinde çukur açılarak içerisi sönmemiş kireç ile doldurulmalıdır.
Kimyasal Mücadele:
Hastalıkla mücadelede öncelikle kültürel önlemlere dikkat edilmelidir. Bulaşığın olmadığı yerlerde koruyucu önlem olarak don ve dolu zararları yada budama sonrası oluşan yaralardan hastalığın bulaşmasını engellemek için % 3’lük bordo bulamacı ile ilaçlanmalıdır. Hastalıkla mücadelede öncelikle kültürel önlemlere dikkat edilmelidir.
Bağ Kanseri İlacı:
Hasat sonra hastalığın görüldüğü asma üzerindeki tümörler bıçak yardımıyla temizlendikten sonra yara yerlerine % 5’lik göztaşı eriyiği sürülerek üzeri aşı macunu ile kapatılır.