AZOT NOKSANLIĞININ BİTKİLER BAZINDA BELİRTİLERİ
- Azot noksanlığında genellikle bütün bitkilerde büyüme oranı düşer, yapraklarda küçülme gözlemlenirken yaşlı yapraklarda zamanından önce sararıp dökülme meydana gelir.
- Kloroplastlarda bozulma ve oluşumunda gerileme olduğundan yapraklarda kloroz meydana gelir. İlk belirtiler yaşlı yapraklarda göze çarpar.
- Olgunlaşmada gecikmelere neden olur.
- Meyveler olması gereken küçük olurken daha az verim alınmasına neden olur.
- Ürünün raf ömrü kısalır.
- Tahıllarda kardeşlenmenin zayıflamasına, gövdenin normalden daha ince olmasına neden olur. Bitki genel görünümü soluk sarımsı yeşil renk alır. Yapraklar üç kısımlarından başlayarak kahverengi renk alır. Yaşlı yapraklar zamanından önce sararıp dökülürken bitki gövdesi kırmızımsı renge bürünür. Başaklar küçük ve tane dolgunluğunda azalma görülür.
- Mısır bitkisinde genel görünüm solgun ve sarımsı yeşil renk alır. Yaşlı yapraklar sararma meydana gelirken, bitki gövdesi kısalarak incelir.
- Patates bitkisinde yapraklar soluk yeşil renk alırken aynı zamanda küçülür. Bitki boyunda bodurlaşma meydana gelir. Yaşlı yapraklar zamanından önce sararak dökülür. Yumrular küçük olur.
- Şeker pancarında seyrek gelişim gözlemlenirken, yaprakları dik, soluk ve sarımsı yeşil görünümde olur. Yaşlı yapraklarda sararma meydana gelir ve dökülür. Bazı durumlarda yapraklarda koyu kırmızı ve pembe renk göze çarpar.
- Kolza bitkisinde genç yapraklar soluk yeşil, yaşlı yapraklar sarımsı yeşil ve turuncu renk alır. Yaşlı yapraklarda bazı durumlarda kırmızımsı ve kırmızı-menekşe renk göze çarpar. Çiçeklenme seyrek olarak gerçekleşir.
- Pamuk bitkisi genel görünüm olarak soluk yeşil renktedir. Yaşlı yapraklar sararıp dökülürken, bitki gövdesinin inceliği ve sallanmanın zayıf olması göze çarpar.
- Baklagillerde genel görünüm olarak soluk yeşil renk gözlemlenir. Yaşlı yapraklar zamanından önce sarararak dökülür.
- Lahana bitkisinde gelişmede gerileme, genç yapraklarda soluk yeşil ve mavimsi-yeşil renklenme, yaşlı yapraklarda sararma görülür. Bazı durumlarda yaşlı yapraklar sarı-kırmızımsı renk alarak erken dökülür.
- Kereviz bitkisinde yapraklar genel görünüm olarak soluk yeşil renk alırken, yaşlı yapraklarda sararma ve dökülme meydana gelir. Bitkide bodurlaşma görülür.
- Hıyarda yaşlı yapraklarda soluk yeşil ve sarımsı renk hakim olurken, bitki gövdesinde incelme ve liflenme göze çarpar. Meyveler kısa ve olması gerekenden daha soluktur. Meyvelerin çiçek diplerinde büzülme meydana gelir.
- Çay yapraklarında soluk sarımsı yeşil renk gözlemlenir.
- Çilek bitkisinde gelişmede bodurluk görülür. Yaprakları küçük ve yukarıya doğru kalkık şekil alıp sarımsı yeşildir. Yaşlı yapraklar ise parlak turuncu ve kırmızıdır. Yapraklardaki renk değişimi uç kısımlardan başlar. Bitkide çiçeklenme az olurken meyvelerde küçüktür.
- Narenciye’de yapraklar küçülürken soluk sarımsı-yeşil renk alır. Ağacın farklı yerlerinde kurumalar gözlemlenir. Meyvelerin boyutu küçük rengi soluk, meyve kabukları incedir. Ayrıca meyveler ağaçtan dökülür.
- Asmada yaprak kenarlarının aşağıya doğru kıvrıldığı ve nekroz oluşumu görülür. Yaprakların rengi soluk yeşil ve sarı iken yaprak sapları pembemsidir. Ayrıca sürgün uçlarında zayıflama ve kuruma göze çarpar.
- Elma, armut, kayısı, kiraz, vişne ve erik gibi meyve ağaçlarının genel olarak yaprakları küçük, dar ve soluk yeşil renkli iken yaşlı yapraklar sarımsı, turuncu, kırmızımsı ve pembemsi renktedir. Yaşlı yaprakların döküldüğü görülür. Meyve sapları kısa ve ince, çiçeklenme ve meyve tutumu zayıf, meyve renkleri cansızdır.
- Soğanda yapraklar soluk yeşil ve dik hal alırken, uç kısımlardan kuruyup sarararak öldüğü görülür. Yumru kök oluşumu da zayıftır.
- Marulda yapraklar soluk yeşil renkte olurken, yaşlı yapraklar önce sarı renk sonra kahverengiye dönüşerek dökülür. Baş tutma zayıf ve bodurlaşma görülür.
- Domateste yapraklar küçük soluk yeşil, sarı renkli ve yukarıya dönüktür. Gövde dik, ince ve liflidir. Meyveler olması gerekenden küçük, kızarmadan önce soluk yeşil renklidir.
ALIMINI AZALTAN FAKTÖRLER
- Erken dönemde aşırı nem,
- Yüksek pH değerine sahip topraklarda amonyum formunun uygulanması,
- Yetersiz havalanma görülen topraklar,
- Toprakta organik madde miktarının düşük olması,
- Hafif ve kumlu topraklarda nitrat azotunun uygulanması,
- Su baskını gözlemlenen ağır bünyeli topraklar,
AZOT FAZLALIĞI
Toprakta aşırı azot olması da istenmeyen durumdur. Azotun fazla olması vejatatif gelişmeyi ve özellikle tahıllarda kardeşlenmeyi arttırır. Bitkide karbonhidrat ve azotlu bileşiklerin arasında denge bozukluğuna neden olduğundan mekanik destek sağlayan dokular zayıflar. Böylelikle yoğun yağmurların ardından tahıllarda yatma görülürken başak oluşumu ve hasat işlemini olumsuz yönde etkiler. Ayrıca dokuların yumuşamasına neden olduğu gibi oluşacak enfeksiyonlara karşı direncin azalmasına ve dona karşı hassasiyeti de arttırır. Meyve ve sebzelerin tadının bozulmasına, yaprak kenarlarında kloroz ve nekrozların oluşumuna sebep olur. Bitki yaprakları kenarlardan aşağıya doğru ters çanak şeklinde kıvrılır. Aşırı nitrat özellikle hıyar bitkisinde yapraklarda Ca içeriğinin azalmasına neden olur.
Azot hakkında aklınıza takılan her soruyu yorum kısmına yazabilirsiniz. En kısa sürede geri dönüş sağlanacaktır.