Özel bir şirketle birlikte Karamanoğlu Üniversitesinin ortak olarak geliştirdiği projede ekonomiye 165 milyon TL katkısı olacağı düşünülen 2 bin yıllık Ahmet Buğdayı üreticiyle buluşturulacak.
4 yıldır çalışması süren Ahmet Buğdayı ile ilgili olarak Karamanoğlu Üniversitesi Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nevzat Aydın, 2 bin yıllık yerli buğday çeşiti olduğunu belirterek tekrar tarıma kazandırmak için gün saydıklarını dile getirdi.
”Kıraç arazide yetişen buğday daha verimli ve kaliteli hale gelecek”
Aydın, “Üniversitemizle ortaklaşa yürüttüğü proje doğru tarım uygulamasına önemli bir örnektir. Türkiye’de kıraç arazilerin ekilerek ekonomiye kazandırılması çok önemli. Islah ettiğimiz bu tohumla kıraç arazide yetişen buğday daha verimli ve kaliteli hale gelecek. İnşallah Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında 2 bin yıllık Ahmet Buğdayı’nı tüm çiftçilerimize doğru tarım uygulamaları için vereceğiz.” dedi.
Temel besin maddeleri olan, ekmek, makarna, hamur işi besinler ve bulgur için buğdayın stratejik olduğunu vurgulayan Aydın, “Buğday üretiminde kendimize yetmemiz hayati öneme sahip. Atalarımızdan miras ve bölgemizin iklimine uygun tohumları ıslah ederek kullanmamız ülke olarak bizi rahatlatır. Şu anda Türkiye’de 1 milyon ton civarında bulgur üretimi var. Dışarıya da açılmasını istediğimiz bir ürün ve dış pazarlarda çok rağbet görmeye başladı. Üniversitemiz ile ıslah ettiğimiz Ahmet Buğdayı da bulgura çok yatkın bir buğday. Bölge iklimine uygunluğu, rekolte, renk, kalite ve besleyici özü ile Türkiye’de üretilecek bulgura çok katkısı olacağını düşünüyoruz.” dedi.
2019 yılı fiyatları baz alınarak yapılan değerlendirmede ekonomiye 165 milyon TL katkısı olacağı belirtildi.