Yeşilkurt mücadelesinde de diğer zararlılar gibi canlıyı tanıyarak mücadele etmek etkili bir yol olacaktır. Yeşilkurt erginleri 35-40 mm kanat açıklığına sahip kelebekler olup, renkleri bejimsi kahverengidir. Ön kanat rengi erkeklerde zeytin yeşili yada grimsi yeşildir. Dişilerde ön kanat rengi ise kırmızımsı kahverengidir. Üzerlerinde daire ve böbrek şeklinde iki leke vardır. Arka kanatları bej yada sarımsı renkte olan yeşil kurdun arka kanatlarının uç kısmında siyah renkli geniş bant bulunur. Baş ve üst kısmında ise ön kanat renginde tüyler bulunur.
Yumurtalar üstten basık, 0,4-0,7 mm çapında ve krem renklidir. Larva uzunluğu 1,5-2 mm olup, üzeri kıllarla kaplı ve kirli beyaz renktedir. Larvalar olgunlaşınca boyu 40-45 mm uzunluğa ulaşır. Olgun larvaların sırt kısmında kahverengi, sarı ve yeşil renkli, yan kısımlarında ise sarı renkli bantlar bulunur. Pupa rengi ise önce yeşil iken ilerleyen zamanlarda kızıl kahverengidir ve 20-25 mm boyundadır.
Nohut yeşil kurtlarının erginlerinin ön kanatları açık kahverengi renkte olup, ön kısımdan arkaya doğru uzanan iki adet koyu renkli ve kavisli bant bulunur. Arka kanatlarının dış kısmında ise ortasında açık renkli leke bulunan koyu renkli bant bulunur.
Yeşilkurt kış ayını pupa olarak toprağın 3-8 mm altında geçirir. Nisan ayı sonu Mayıs başı gibi genellikle akşamüzeri ilk kelebek uçuşları başlar. Dişiler konukçu bitkilerin yaprak, meyve ve taze sürgünleri üzerine yumurtalarını bırakırlar. Bir dişi ortalama 700-1500 arası yumurta bırakır. Bırakılan yumurtalar 2-10 gün arasında açılır ve ortam sıcaklığına bağlı olarak gelişimini 10-30 günde tamamlarlar. Nohut yeşil kurdu Mayıs sonu ile Haziran başı gibi gelişimin tamamlayarak pupa olup yılda 1 döl verir.Sebze zararlısı yeşil kurt 20 gün içerisinde gelişini tamamlar ve yılda 3-4 döl verir.
Yeşilkurt zarar şekli
Polifag bir zararlı olan yeşilkurt, domates, biber, bamya, patlıcan, baklagiller, pamuk, süs bitkileri, tütün ve mısır’da zarara neden olur. Diğer tür olan nohut yeşil kurdu nohut ve mercimek başta olmak üzere keten ve yoncada da zarara neden olurlar.
Yeşil kurtlarda asıl zarar larvalar tarafından gerçekleşir. Larvalar birinci ve ikinci dönemde yapraklarla beslendikten sonra mercimek, nohut, domates, biber, patlıcan gibi bitkilerin meyvelerini delmek suretiyle içine girer ve beslenmesine devam eder. Ayrıca meyveden meyveye geçmek suretiyle de daha fazla alanda zarara neden olur.
Diğer tür olan nohut yeşil kurdu mercimek ve nohutta tohum, kapsül, filiz, çiçek ve yaprakçıklarında zarara neden olur.
Yeşilkurt mücadelesi
Yeşil kurtlarla mücadele, kültürel önlemler, biyolojik ve kimyasal mücadele yöntemleri ile yapılmaktadır.
Yeşilkurt mücadelesinde kültürel önlemler:
- Tarla yada bahçedeki çürümüş sebze ve yabancı otlar toplanarak ortamdan uzaklaştırılmalı,
- Tarlaya bir önceki yıl mercimek ekildi ise sürüm derinden yapılarak toprakta bulunan pupalar öldürülmelidir.
Yeşilkurt mücadelesinde biyolojik önlemler:
Yeşil kurt ile biyolojik mücadelede Bacillus thuringiensis isimli bakteri ile hazırlanmış preparatlar kullanılsa da yeterli olmadığından Carbaryl maddesi içeren ilaçlarla kullanılması tavsiye edilmektedir.
Yeşilkurt mücadelesinde kimyasal önlemler:
Yeşilkurt mücadelesinde ilaçlamaya larvalar meyveye giriş yapmadan önce başlanmalıdır. Bunun için domates, biber, bamya ve nohut gibi bitkilerde Ege Bölgesi’nde 15 Mayıs’tan itibaren tarlaya köşelerden girilerek tarlanin büyüklüğüne göre 50-100 adet bitkinin çiçek, yaprak, sap, meyve ve sürgünlerinde yumurta ve larva aranır. Kontrol sonucu % 5 bulaşma varsa hemen ilaçlamaya başlanır.
Nohut ve mercimekte ilaçlama zamanıni belirlemek için bölgelerin iklim özellikleri dikkate alınarak nisan ayi ortalarından itibaren kontroller yapilmalidır. Kontrollerde 50 x 50 cm’lik çemberler kullanılir. Larva döneminde yoğunluk tespiti için çember kullanılır. Atilan çember içindeki bitkiler silkelenerek yere düşen larvalar sayılır. Sayım sonucu m’de ortalama 5 larva görülürse ilaçlamaya başlanır. Ilaçlamadan 10 gün sonra tekrar kontrol yapılır. llaçlamayı gerektirecek yoğunluk varsa ilaçlama tekrarlanir.
Yeşilkurt ile kimyasal mücadelede kullanılabilecek güncel listeye ulaşmak için tıklayın.