Koyu renkli, kısa ve dogun yapılı. Küçük silindir şeklinde olan yazıcı böceğinin baş kısmı öne doğru kıvrıktır. Boyları 1-5 mm arasında değişen ve beyaz renkte olan yazıcı böveği larvaları ise 3-3,5 mm boyundadır. Larvaların bacakları bulunmaz ve kıvrıktır.
Tarımsal üretimde en fazla zarara neden olan badem ve meyve yazıcı böcekleridir. Bunlardan meyve yazıcı böcekleği erginleri koyu esmer ve siyah renkte olup boyları 1,8-2,7 mm arasında değişir.Badem yazıcı böceklerinin erginleri koyu kırmızı renkte olup, boyları 2-2,8 mm’dir.
Yazıcı böcekler kışı larva halinde ağaç kabuklarının altında açmış oldukları galeriler içerisnde geçirirler. Nisan ayından itibaren erginlerin uçmaya başladıkları görülür. Ağaçlarda delik açmaya başlayan dşiler çifleşerek yumurtalarını açmış oldukları galeriler içerisine bırakırlar. Yılda 1-3 döl verirler.
Yazıcı Böceği Zarar Şekli
Meyve ve orman ağaçlarında zarara neden olan yazıcı böcekler, ağaçların kabuk ve odun kısımlarında galeri açarlar. Beslenmek amaçlı olarak daha çok zayıf ve bakımsız ağaçları ve zayıf dalları tercih ederler. Açtıkları galerilere bıraktıkları yumurtalardan çıkan larvalar, galeriye dik açıda ikinci galeriyi oluşturular. Yazıcı böceklerin zarara neden olduğu dal kaldırıldığında 2-3 cm boyunda ve 10-20 cm uzunluğunda birçok galari görülür. Açılan galeriler ile içi boşalan dallar rüzgardan kaynaklı olarak kırılabildiği gibi zamanla kurur. 2-3 yıl arasında da ağacın kuruduğu görülür.
Yazıcı Böceği Mücadelesi
Yazıcı böceklerlerle mücadelede kültürel, mekanik ve kimyasal yöntemlerden faydalanılır.
Kültürel Yöntemler
Yazıcı böcekler zayıf ve bakımsız ağaçları tercih ettiğinden yapılacak olan toprak işleme sulama, gübreleme ve budama gibi işler düzenli ve usulüne uygun olarak yapılmalıdır.
Mekanik Mücadele
Yazıcı böceklerin zarar verdiği dallar budanarak bahçeden en az 2 km mesafe kadar uzaklaştırılmaldır. Yığın haline getirilen dallar yakmak için kullanılabileceği gibi kurumuş dallar tuzak olarak da asılabilir. Yığın halindeki kuru dal parçalarına yazıcı böcekler talaş çıkarmak için geldiklerinde yakılarak imha edilmelidir.
Kimyasal Mücadele
Yazıcı böceğine karşı kimyasal mücadele önerilmemekte olup, kimyasal mücadele zorunlu ise aşağıdaki yönerge takip edilmelidir.
Zararlı ile kimyasal mücadeleye karar verebilmek için Nisan ve Mayıs aylarında bahçede gözlem yapılmalı kurumuş dallardan ergin çıkışının tespit edildiği an ilk ilaçlama, 10-15 gün sonra da ikinci ilaçlama yapılmalıdır. Temmuz ve Ağustos aylarında yapılacak gözlemle birlikte zararlının ikinci dölünden çıkan ergin çıkışları gözlemlenerek üçüncü ilaçlama, 10-15 gün sonrasında ise dördüncü ilaçlama yapılır.