Yaprak piresi mücadelesinde de diğer zararlılarda olduğu gibi en etkili yöntem canlıyı bilerek müdahale etmektir. 3 mm boyunda olan ergin bir yaprak piresi gri ve yeşilimsi sarı renktedir. Arka kanatları renksiz, ön kanatları açık yeşil renklidir. Yumurtalarının boyu 1 mm, eni 0,6 mm’dir. Oval şekilli olan yumurtalar kirli beyaz renklidir. Yaprak piresi yumurtalarını bitkinin yaprak, sap ve damar epidermislerine bırakır. Bu yüzden gözle görülmesi mümkün değildir.
Yaprak piresi larvaları da erginlerine benzerlik göstererek renkleri sarımtrak yeşil renktedir. Boyları 2.5 mm, eni 0,6 mm’dir. Larvalar yumurtadan çıktıktan sonra kanatsız ve oldukça hareketlidir. Yaprakların alt yüzeyinde larvaların hızlı ve yan yan yürümeleri ile farkedilebilirler.
Kışı ergin dönemde geçiren yaprak piresi larvaları ergin oluncaya kadar 5 gömlek değiştirirler. Yolda 8 döl verebilirler.
Yaprak Piresi Zarar Şekli
Birden fazla bitki ile beslenebilen ve polifag zararlı olan yaprak pireleri başta yonca olmak üzere patates, bağ, tütün, ayçiçeği, pamuk, pancar, susam, biber, patlıcan, kabak, bamya, kavun, karpuz ve nane gibi birçok bitkide zarara neden olur.
Genellikle yaprakların alt yüzeyini iğneleri ile sokup memedeki beslenen yaprak pireleri, yapraklarda siyah noktaların oluşumuna neden olurlar. Ayrıca bitki bünyesine verdikleri zehirli salgılar nedeni ile bitki iletim demetlerinde tıkanıklıklara neden olurlar. Zarara uğramış yapraklar zamanla sararak beyazlaşır ve ardından aşağıya doğru kıvrılırlar. Yaprak pirelerinin zararı bitkideki genel durgunluk ile göze çarpar.
Yaprak Piresi Mücadelesi
Yaprak piresi mücadelesinde kültürel tedbirler ve kimyasal yöntemlerden yararlanılabilir.
Kültürel önlemler
Dengeli sulama ve gübreleme ile ara konukçuların yok edilmesi alınabilecek kültürel tedbirlerdir.
Kimyasal mücadele yöntemi
Yaprak piresi mücadelesinde kimyasal mücadeleye karar vermek için zaman zaman tarla kontrolleri yapılmalıdır. Kontroller sırasında tarlada bulunan farklı bitkilerin alt, orta ve üst kısımlarından 100 adet yaprak alınır. Yapraklarda bulunan zararlıların sayımı yapılarak ortalama zararlı sayısı tespit edilir. Kimyasal mücadeleye karar verebilmek için zararlı sayısı Güney Anadolu Bölgesi için 10 adet iken Ege Bölgesi için 25 adettir.
Yaprak Piresi İlacı :
Pamukta yaprak pirelerine karşı kullanılabilecek güncel kimyasal listesine ulaşmak için tıklayın
Şeker pancarında yaprak pireleri (Chaetocnema spp) ile kimyasal mücadelede kullanılabilecek listeye ulaşmak için tıklayın