Üretimi yapılan teknolojik ürünlerin kullanım alanları zamanla farklı alanlarda etkisini gösterebiliyor. Onlardan bir tanesi de “drone” adı verilen teknolojidir. İlk başlarda savunma endüstrisi için üretimi yapılan bu cihazların üretimi gün geçtikçe gündelik hayatın ihtiyacına göre şekillendirilerek birçok sektörde kullanıldığı gibi tarımsal üretimde de zirai drone kullanımı artmaktadır.
Drone teknolojisi günümüzde kargo teslimatları, video yada fotoğraf çekiminde kullanılabildiği gibi hızlı değişime uğrayarak ülke ekonomilerin başını çeken tarım sektöründe de kullanımaya başlanılmıştır. Bu teknoloji ülkemizde yeni yeni tarım sektöründe kullanımaya başlasa da ilk olarak gübre uygulamalarında kullanımına başlanan Japonya’da 1980 yılından bu yana kullanılmakta imiş.
Tarımda Zirai Drone Kullanım Alanları
- Görüntü işleme teknikleri kullanılarak ürün analizi yapmak,
- Gübre uygulaması,
- İlaçlama yapmak,
- Yabancı ot kontrolü ve mücadele,
- Tohum serpme
Drone üzerine yerleştirlen kameralar sayesinde uzaktan algılama ve analiz uygulamalarında sıklıkla kullanılan yöntemlerden biri olan NDVI ( Normalized Difference Vegetation Index) teknolojisi sayesinde bitkiler üzerindeki gözle görülemeyecek değişimler kısa sürede tespit edilebilmektedir. Bu teknolojinin tarım sektöründe kullanılmasındaki asıl amaç ekim-dikim yapılmış alanlarda ürünlerin sağlık durumları hakkında zamandan tasarruf edilerek hızlı bir şekilde sağlıklı bilgi almaktır. Teknoloji, yetersiz sulama, aşırı sulama, yanlış gübreleme, bitki hastalıklarının tespiti gibi yerden tespiti mümkün olmayan durumlarda kolaylık sağlamaktadır.
Genellikle bitkiler üzerinde meydana gelen zararlar insan gözünün algılayamayacağı ışık spektrumundadır. Bu tespit “NIR” ( Yakın Kızılötesi Dalga boyu) dalga boyunda yapılabilmektedir.
NIR dalga boyunda değerler 1 ile +1 arasındadır. Bu değer;
- –1 ile 0 arası cansız nesneler, yollar, binalar ve ölü bitkilerin olduğu,
- 0 ile 0.33 arası stresli veya sağlıksız bitki materyalini,
- 0.33 ile 0.66 orta derecede sağlıklı,
- 0.66 ile 1 arasında olması bitkinin çok sağlıklı olduğu anlamında gelir.
Drone teknolojisinin tarımsal alanlarda bilinçli ve düzenli olarak ekimden hasata kadar kullanılması sürdürlebilir tarım için gereklidir.