Vücut renkleri genellikle yeşil renkli olan pis kokulu yeşil böceklerin baş ve vücut kısmı çukurcuklarla kaplıdır. Vücutları oval şekilli ve uzundur.
Kışlayan erginlerde renk yeşilden kahverengiye dönüşür. Erkek ortalama 14 mm, dişi 15 mm boyundadır. Pis kokulu yeşil böcekler yumurtalarını bıraktıklarında krem renktedir. Yumurtalar açılmaya yakın kırmızı renge dönüşürler. Yumurtalar küçük ve silindir şeklinde olup boyu ortalama 1,2 mm eni ise 0,8 mm’dir. Yumurtlarını yaprakların alt yüzeylerine gruplar halinde bırakırlar. Bıraktıkları yumurta sayısı 20 ile 120 arasında değişiklik gösterir.
Beş nimf dönemi geçiren pis kokulu yeşil böceklerin nimfleri erginlerle benzerlik gösterir. Erginler kışı;
• Gübre yığınları içerisinde,
• Bnaların yarık ve çatlaklarında,
• Bitki kabukları altında geçirirler.
İlkbahar mevsiminde Mart ayından itibaren toprak sıcaklığının 13 0C’nin üzerinde ve günlük sıcaklığın ise 12 0C’nin üzerinde seyrettiği zaman kışladıkları bölgelerden çıkarak yabancı otlarla beslenmeye başlarlar. Pis kokulu yeşil böcekler yılda 3 döl verirler.
Zarar Şekli
Ülkemizin tamamında zarara neden olan pis kokulu yeşil böcekler özellikle mısır ve soya fasulyesi olmak üzere birçok kültür bitkisinde bitki öz suyunu emerek zarar verirler. Bitknin çiçek, sürgün, yaprak ve tomurcuklarıyla beslenirler.
Yeşil böcekler;
• Çiçek dökümüne neden olur.
• Meyve oluşumunu engeller.
• Meyvelerde şekil bozukluklarına neden olduğu gibi meyve dökümüne de neden olurlar.
Pis Kokulu Yeşil Böcek Mücadelesi
Zaralı ile mücadelede kültürel ölemler, biyolojik mücadele ve kimyasal mücadele yöntemleri uygulanabilir.
Kültürel önlemler :
Pis kokuku yeşil böcekler için alınabilecek külütrel önlem arazide yabancı ot mücadelesinin zamanında ve etkin olarak yapılmasıdır.
Biyolojik mücadele :
Zararlı ile biyolojik mücadele ergin ölümlerine neden olan parazitoit ve predatörlerin yanında yumurta parazitoidi kullanılarak yapılmaktadır.
Kimyasal mücadele:
Zararlı ile kimyasal mücadeldeye başlamak için arazide sayım yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki zamansız ve gerekli olmayan her ilaçlama doğaya zarar verdiği gibi üretimde girdi maliyetlerinde de artmasına neden olacaktır. Bitki başına 5 ergin yada nimf tespit edildiğinde kimyasal mücadeleye başlanılmalıdır. Yapılacak olan ilaçlama sabah erken saatlerde veya sıcaklığın düştüğü akşam üzeri yapılmaldır.