Organik tarım nedir?
5262 sayılı Organik Tarım Kanunu ve bu Kanuna dayanılarak çıkarılan Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına ilişkin Yönetmelik kapsamında izin verilen girdilerin kullanıldığı, üretimden tüketime kadar her aşamanın izlenerek sertifikalandırıldığı bir üretim şeklidir.
Neden organik tarım?
Sağlıklı beslenirsek sağlıklı nesiller yetiştirebiliriz. Bu da ülke ekonomisine katkı anlamına gelir. Organik tarımı sadece insan sağlığı açısından değerlendirmek de yanlış olur. Çünkü gıda üretiminin temiz ve doğaya uygun bir şekilde yapılması toprak, su ve hava kirliğine de neden olmayacaktır. Ayrıca doğada bizimle birlikte yaşayan canlıları da korumuş oluruz.
Organik ürün sertifası nedir? Kaç çeşit setifika vardır?
Organik ürün serifikası ; Üretimden başlanarak hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama ve taşıma evrelerinin hepsinin Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşları tarafından kontrol edilerek kayıt altına alınması işlemi sonrası mevzuata uygun olduğunu gösteren belgedir. Bu belgede; sertifikayı veren kuruluşun adı, Bakanlık tarafından verilmiş kod numarası adresi, sertifika nosu, ürün adı,statüsü, miktarı, üretim-hasat yılı, ürün kaynağı, ihracat edilecek ise alıcı müteşebbis adı ve adresi yer alır.
Organik tarımda iki çeşit sertika vardır. Bunlar;
Ürün sertifikası: Uygulanan kontrol yöntemleri sonrası organik ürün ve organik girdinin mevzuata uygun olduğunu gösteren belgedir.
Müteşebbis Sertifikası : Yetkilendirilmiş kuruluş müteşebbis ile sözleşme yapıldıktan sonra ilk kontrolde uygun olması halinde yetkilendirilmiş kuruluş tarafından verilen sertifikadır. Bu belge müteşebbisin organik tarım faaliyeti yaptığını gösteren bir sertifika olup üretilen ürünün organik olduğunu belgelememektedir.
Organik tarım sertifikası nasıl alınır?
Organik tarım sertifikası Bakanlık tarafından çalışma yetkisi alan gerçek yada tüzel kişilerce yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından alınabilir. Bu kuruluşlar kontrol ve sertifikasyon kuruluşu, yetkilendirlmiş kuruluş yada kontrol ve sertifikasyon kuruluşu olabilir. Organik tarım sertifikası vermeye kontrol ve sertifikasyon kuruluşu yada sertifikasyon kuruluşu yetkilidir.
Organik gıda nedir?
Organik gıda, her türlü sentetik gübre, kimyasal ilaç, hormon, hayvan yem katkıları ve genetiği değiştirilmiş organizmalar kullanılmadan üretim yapılan gıdaya verilen isimdir. Kısaca özü bozulmamış doğal gıda olarak da tanımlanabilir.
Ürünün organik olup olmadığını nasıl anlarız?
Piyasada satılan bazı ürünlerin üzerinde ‘doğal ürün içerir ‘ yada ‘bitkisel ürün’ gibi ibarelerin bulunması o ürünün organik olduğu anlamına gelmez. Ürünün organik ürün olması için içeriğin tamamını kapsaması gerekir.
Organik ürünlerde ürün sertifikası yer almaktadır. Etiketli ürünler üzerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluşun adı-logosu, kod numarası, müteşebbis veya ürün sertifika numarası ve Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’te belirtilen organik ürün logosu bulunması gereklidir. Logolarda yer alan renkler; yeşil, mavi, siyah ve beyazdır.
Doğadan toplanan ürünler için organik sertifika alabilir miyim?
Tarımsal alanlar, ormanlar ve doğal alanlarda doğal olarak yetişen yenilebilir bitki ve kısımları toplanırken uyulacak esaslar şu şekildedir;
- Toplama alanı son iki yıl içerisinde yangın geçirmemiş olmalıdır.
- Doğadan toplanan alanlarda doğal yaşam dengesi ve türlerin korunması sağlanmalıdır.
- Doğal ürün toplanacak alanda üç yıl öncesine kadar Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte izin verilmeyen gübre ve ilaçların kullanılmamış olması gereklidir.
- Doğadan toplanan ürünlerde Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte yer alan geçiş süresi uygulanmaz.
Yetkilendirilmiş kuruluş ile sözleşme imzalayan müteşebbis orman ve doğal alanlardan ürün toplamadan önce toplama yapacağı mülkiyetin kullanma hakkının olduğuna dair gerekli mercilerden yazılı izin almalıdır.
Kontrol ve sertifikasyon kuruluşları ve iletişim bigilerine ulaşmak için tıklayın.
Organik gıdaları nerelerden temin edebilirim?
Organik gıdaları halk pazarları, marketler, süper marketler, mağazalar, eczaneler, özelleşmiş dükkanlar, unlu mamul satış yerleri, çiftçi bahçesi ve internet kanalıyla temin edebilirsiniz.