Ülkemizde özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde hemen hemen herkesin bahçesinde bile yetiştirilen limon, ılıman iklimin hakim olduğu her yerde yetiştirilebilir.
Genellikle market ve manavlardan aldığımız limonlar birbirine benzese de dikkatli bakıldığında aslında bariz farklılıklarının olduğu görülecektir. İsterseniz limon çeşitleri ve özellikleri hakkında bilgi vermeye başlayalım.
Limon Çeşitleri
Enterdonat Limon
Dünya genelinde en çok Türkiye’de yetiştirilen enterdonat limonu özellikle Doğu Akdeniz bölgesinde yetiştirilen en erkenci türdür. 450.000 ton ile Türkiye en fazla enterdonat çeşiti limon yetiştiren ülkedir. Büyük yapılı, uzun ve silindirik şekilde olan bu limon çeşitidir diğerlerinden ayıran en belirgin özelliği ise meme başının yana yatık olmasıdır. Meyvenin kabuk kısmı parlak, açık yeşil renktedir. Çekirdek sayısı azdır. Meyve eti yeşilimsi sarı renktedir. Erkenci olan Enterdonat limon çeşiti depolamaya elverisizdir.
Lamas Limon
Bu çeşit yer bakımından seçici olup ülkemizde sadece Mersin ilinde yer alan Erdemli-Silifke’de yetiştirilmektedir. Türkiye’de yetiştirilen en kaliteli limon çeşiti olan lamas limonunun meyvesi orta büyüklükte, silindirik şekilde, boyun kısmı halkalı ve belirgin memesi bulunur. Kabuk rengi sarı renkli olup sulu, tat ve kokusu muhteşemdir. Uygun koşullar sağlanırsa dokuz ay depolanabilir.
Kütdiken Limon
Meyve yapısı elips şeklinde, çekirdekli, bol sulu ve asit değeri yüksek olan bir çeşittir. Meyve kabuğu parlak, düzgün, limon sarısı veya yeşil sarı renktedir. Yüksek verimli olan kütdiken limonu Türkiye’de üretilen en eski limon çeşitidir. Hasat sonrası uygun koşullarda depolanabilmektedir.
İtalyan Memeli – Kara Limon
Doğu Akdeniz bölgesinde “İtalyan memeli”, Batı Akdeniz bölgesinde “Demre Dikensiz” ve “Kara Limon” olarak adlandırılan bu limon çeşiti Türkiyede en çok üretilen limon çeşitidir. Türkiye’ye geliş tarihi hakkında bilgi olmayan “İtalyan memeli” her yıl düzenli bir şekilde ürün verirken aynı zamanda çok verimlidir.
Molla Mehmet Limon
Meyveleri sar renkte ve kabuk kısmı girintili çıkıntılı olan Molla Mehmet limonu Türkiye’de en çok Mersin ilinde yetiştirilir. Düzenli olarak ürün verdiği gibi aynı zamanda yüksek verimlidir. Turunçgillerede önemli bir hastalık olan uçkurutan hastalığına karşı da dayanıklı bir çeşittir.
Lizbon Limon
Kalın kabuklu bir limon çeşiti olan lizbon, mayer limonun iki katı büyüklüğündedir.
Kıbrıs Limonu
Meyve kabuğu sarı renkli ve parlak olan kıbrıs limonu özelikle Alanya ilinin Anamur bölgesinde yetiştirilir. Çeşitin en belirgin özelliği meme kısmının çok küçük olmasıdır. Meyveleri Kasım ayı ortaları itibari ile olgunlaşmaya başlayan erkenci çeşit olan Kıbrıs limonunun meyve kalitesi yüksektir. Depolanmaya elverişli olmayan bir limon türüdür.
Mayer Limon
Dikim işleminden sonra 1 yıl içerisinde meyve vermeye başlayan bir çeşit olan mayer limon, diğer limon çeşitlerine nazaran dona karşı daha dayanıklıdır. Tadı portakal ile limon arasındadır. Bol güneş alan ve gece gündüz sıcaklık farkının çok olmadığı iklimi seven mayer limon evlerin balkonlarında sakısıda da yetiştirilebilmektedir.
Misket Limon
Tadı çok güzel olduğundan yemeklerde, içeceklerin yapımında ve tatlılarda tatlandırıcı olarak kullanılan limondur. Türkiye’de yeşil limon olarak da bilinmektedir.
Meyvelerde uçkurutan hastalığı mücadelesi nasıl yapılır?ilgili içeriği hemen okumak için tıkla.