Kök kanseri hastalığına neden olan etmen Agrobacterium tumefaciens isimli bir bakteridir.
Bakterinin optimum gelişme sıcaklığı 25-30 °C, minimum gelişme sıcaklığı O°C ve maksimum gelişme sıcaklığı ise 37 °C’dir. Bakterinin termal ölüm noktası 50-52 °C‘dir.
Kök Kanseri Belirtileri
Bakteri bitkiye köklerden böceklerin, nematodların ve mekanik işlemlerin açtığı yaralardan girer. Hastalık şeftali, zerdali, kestane, armut, kiraz, kavak, erik, dut, domates, sardunya, elma, ayva, söğüt, pamuk, patates, pancar, ceviz, muşmula, asma, vişne, tütün, gül ve yabancı otlarda etkilidir.
Meyve ağaçları ile bazı orman ve park ağaçlarının kök boğazlarında, asmada kollarda, pancarda yumrularda hastalığa neden olmaktadır.
Hastalığın ilk belirtisi küçük urlar olup zamanla büyüyen urların dış kısmı kuruyarak esmerleşir ve pürüzlü bir hal alır.
Hastalık genç ağaç ve fidanları daha çok etkiler ve kısa sürede kurumasına neden olur. Yaşlı ağaçlarda ise az ve kalitesiz meyve oluşumuna neden olur. Hastalığın yayılması bulaşık fidan ve topraklarla olur.
Fidanlık kurmadan önce ağır ve nemli topraklardan kaçınılmak ve hastalığa neden olan bakteriyle bulaşık olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Kök Kanseri Hastalığı Mücadelesi
Kültürel Önlemler
Toprağa fazla çiftlik gübresi vermek yerine kompoze gübre verilmelidir.
Aşı sırasında anaç kalem uyumuna dikkat edilerek, aşı yerleri aşı macunu ile kapatılmalıdır.
Toprak altı zararlıları ile mücadele edilmelidir.
Kanserli fidanların yok edilmesi, bahçede kanserli ağaçlar var ise ağaçlar yerinden sökülerek 40 cm derinlik ve 20 cm genişlikte açılan çukur içerisini sönmemiş kireçle doldurmak gerekir.
Kimyasal Mücadele :
Kök Kanseri İlaçları:
Ağustos ve Eylül aylarında yapılmalıdır. Oluşan tümörler bıçakla temizlendikten sonra üzerine %5 oranında göztaşı eriyiği uygulanır. Sürülen eriyik kuruduktan sonra fırça yardımıyla bitkisel katran sürülür.
Kök kanseri ile mücadelede kullanılabilecek güncel ilaç listesine ulaşmak için tıklayın.