Ekonomik açıdan önemli olan kök çürüklüğü, sonbahar ayında ilk yağmur yağdıktan sonra oluşur. Hastalığa Armillaria mellea isimli fungus neden olur. Toprak ve ağacın odun dokusunda yaşayabilen fungus, ölü ağaçlarda ve toprakta bulunan kök parçalarında yaşayabilir. Optimum gelişme gösterdiği yer nemli ortamlardır.
Genellikle elma, armut, şeftali, kiraz, vişne, kayısı, dut, nar, asma, zeytin, kestane, ceviz, iğne yapraklı ağaçlar ve meşe ağacında zarara neden olur.
Kök Çürüklüğü Zarar Şekli
Hastalık etmeni ağaçlarda toprak üstü kısımlarında sürgün oluşumunu azaltır. Yaprakların önce sararmasana sonra dökülmesine neden olur. Zamanla sürgün ve dalların kuruyarak ölmesine neden olur. Etmen sonrası ağaçlar tamamen kurur.
Hastalık, ikinci köklerden başlayarak kök boğazına kadar beyaz fungal tabaka oluşumuna neden olur. Başlangıçta açık kahverengi olan odun dokusu zamanla sarımtırak veya beyaz süngerimsi görünüm alır.
Kök Çürüklüğü Mücadelesi
Kültürel Önlemler
Kültürel mücadele de kuruyan ağaçların meyve bahçesinden sökülerek imha edilmesinin ardından sökülen yerlerde kireç söndürülmelidir. Hastalık etmeni meyve bahçesinin tamamında değil de belli bir kesiminde etkili olmuş ise hasta olanlar hendekler ile izole edilmelidir. Açılacak olan hendekler 60 cm genişlikte ve 30 cm derinlikte olmalıdır.
Meyve bahçesi ormanlık alan açılarak yapılacaksa, ağaçların kesilmesinin ardından 2-3 yıl bekletilmelidir. Sonbahar ayında ilk yağmur yağdıktan sonra fungus oluşumu var ise imha edilmelidir.
Ağaçları aşırı sulanmadan kaçınılmalı, dikim aşamasında köklerin yaralanmamış sağlanarak çok derine dikmemekte özen gösterilmelidir.
Kimyasal Mücadele ( Kök Çürüklüğü ilacı)
Kimyasal mücadele yapılacaksa ve hastalık yeni başlamış ise %5’lik bordo bulamacı,%2’lik gözyaşı veya %5’lik kara boya ilaçlarından biri fırça yardımı ile sürülür ve kuruduktan sonra üzeri aşı macunu ile kapatılır. Eğer kökler tamamıyla hastalığa yakalanmış ise sökülür ve kendi çukurunda yakılır. Daha sonra üzerine yanmamış kireç dökülerek çukur kapatılır.