Erginleri 7-8 mm uzunlukta olan kavun sineğinin kanatları saydam, kanat kenarlarında üç adet sarı renkli bant bulunur. Kavun sineği larvaları şeffaf beyaz renktedir. Bu yüzden kavun içinde görme olasılığı düşüktür.
Zararlı üç larva dönemi geçirir. Larvalardaki renk değişimi açık kahverengi ve koyu kahverengi arasında değişir. Fıçı şeklinde olan pupalar 5.5 – 6.5 mm boyunda, 2 mm enindedir. Pupaların ön kısmı dar ve yassı yapıda olup, arka kısmı ön kısma göre daha geniş ve yuvarlaktır. Gelişimini tamamlayan pupalar yaklaşık olarak 10 mm boyundadır.
Kışı pupa halinde toprak içinde geçirir. Çiçek dökümü Kavun ve karpuzda zarara neden olan çiçek dökümü sonrası meyveler fındık büyüklüğünü aldığında erginler çıkmaya başlar ve kavun ve karpuzda zarara neden olurlar. Yılda 2-3 döl verir.
Kavun Sineği Zararı
Genellikle kabakgiller sınıfı olmak üzere özellikle karpuz ve kavunda önemli derecede zarara neden olur.
Zararlı larvaları kavunda çekirdek evini deler ve bu bölgeye pislik bırakır. Kahverengi görümüm alan çekirdek evinde zamanla pis koku meydana gelir. Koku kavun içerisinde yayılarak tat ve aromanın bozulmasına neden olurken larva çıkış deliklerinde çoğalan çürükçül mantarlar kavunda çürümeye neden olur.
Zararlının karpuzdaki zararı kavundan tamamen farklı olup yumurtadan çıkan larvalar beslendiklerinden dokuların gelişmesini engeller. Dış görünümü şekilsiz bir hal alan karpuzun etli kısımlarındaki dokular düğüm halinde ve sert yapıdadır.
Kavun Sineği Mücadelesi
Zararlı ile mücadelede kültürel tedbirler ve kimyasal mücadele yöntemleri uygulanabilir.
Kültürel tedbirler:
• Kurtlanmış meyveler toplanarak derin bir çukura atılmalı, üzerine kireç dökülerek toprakla kapatılmalıdır.
• Yabacı ot mücadelesi zamanında ve etkin bir şekilde yapılmalıdır.
• Sık dikimden kaçınılmalıdır. Çünkü günün sıcak saatlerinde ergin sinekler gölgelik yerler aramaktadır.
• Hava akımı alamayan ve gölgelik yapan dal ve yapraklar koparılmalı, usulüne uygun budama işlemi yapılmalıdır.
Kimyasal mücadele:
Bir önceki yıl zararı görülmüş arazide kavunlar fındık büyüklüğü aldığında ilk ilaçlama, 15 gün sonra ikinci ilaçlama yapılmalıdır.
Kavun Sineği İlacı
Kavun sineği ile kimyasal mücadelede kullanılabilecek güncel listeye ulaşmak için tıklayın.