Ülkemizde ilk kez 2017 yılında görülen ve bulunduğu alanı istila ederek tahribata yol açan kahverengi kokarca böceği (Halyomorphahalys) başta fındık olmak üzere mısır, fasulye, biber, domates, patlıcan, elma, armut, şeftali, turunçgil, Trabzon hurması ve ceviz gibi ürünlerde ekonomik zarara neden olmaktadır.
Başta fındık olmak üzere 300’den fazla üründe ekonomik olarak zarara neden olan kahverengi kokarcanın verim ve kalitede yüzde 50 düşüşe neden olduğu belirtilmektedir.
Günde 30 km yol kat edebilen kahverengi kokarca bitki özsuyunu emerek meyvelerin boş, lekeli, buruşuk olmasına hatta bitkinin tamamen kurumasına neden olmaktadır. Tek seferde 28 yumurta bırakan zararlı sezon boyunca 3000 yumurta üretebiliyor.
Kahverengi kokarcanın zararı bitkiler üzerinde farklı olmaktadır. Bu zarar domates meyvesi üzerinde açık sarı lekelenme şeklinde olurken, mısırda tane içinin boşalması, fındıkta ise acılaşma ve çöküntü şeklinde olmaktadır.
Kahverengi Kokarca Böceği Nasıl Yok Edilir?
Zararlı ile mücadelede İtalya’da Samuray arıcığı kullanıldığı belirtilmektedir. Kahverengi kokarcanın doğal düşmanı olan samuray arıcığının kahverengi kokarcanın yumurtalarını yiyerek üremesini engellediği tespit edilmiştir.
Fındıkta kahverengi kokarca İlacı için tıklayın.