İncir kurdu mücadelesinin etkili bir şekilde yapılabilmesi için zararlıyı tanımak gerekir. Zararlı erginlerinin kanat açıklığı 16-20 mm, boyları 9-10 mm olup ön kanatları gri renkte ve üzerinde koyu renkte zigzag şeklinde iki bant yer alır. Arka kanatları beyazımsı gri renkte olup saçaklıdır. Olgun larva 10 mm boyundadır. Sırt kısmı pembemsi renkte diğer kısımları kirli beyaz renktedir.
İncir kurdu erginlerinin yaşam süreleri 1-2 haftadır. Ergin dişiler bu süreçte ortalama 230-270 arasında yumurtayı Gıda ortamına bırakırlar. Larva 5 gömlek değişimi sonrası pupa halini alır. Ortam koşullarının uygun olması halinde 42-45 günde gelişir.
İncir kurdu yılda 3-4 döl verir.
İncir Kurdu Mücadelesi
İncir kurdu zarara, bahçede incirlerin toplanması anından itibaren başlar. Önlem alınmazsa depolama şartlarının da uygun olmaması gibi nedenlerle diğer sağlıklı meyvelere bulaşır. Kültür incirlerinde incir kurdu yüzde 50’lere varan, dağ incirlerinde ise yüzde 95’lere varan ekonomik kayıplara neden olabilmektedir. Zararlıya karşı kültürel önlemler ve kimyasal mücadele yöntemleri uygulanabilir.
Kültürel önlemler:
İncir kurdu mücadelesinde kültürel önlemleri şu şekilde sıralayabiliriz;
• Bahçede meyve ve sebze artıkları varsa toplanarak yok edilmelidir.
• Toplanan incirler kurutulacaksa yerden yüksek zeminde kurutulmalı, geceleri üzerleri kapatılmalıdır.
• Özellikle geceleri aktif olan zararlı erginlerine karşı kuruyan incirlerin ışık altında ayırma ve toplama işlemi yapılmamalı
• Kuruyan incirler daha fazla açıkta bekletilmemeli ve kapalı kap yada benzeri ortamlarda muhafaza edilmelidir.
• Depo temizliğine dikkat edilmeli, depo kapı ve pencerelerinde kelebeklerin girmesini engelleyecek teller ile kapalı olduğu kontrol edilmelidir.
• Kurutma sonrası ihraç edilecek ürünler alıcı ülkede ruhsatlı olan yöntemler uygulanarak fümige edilmelidir.
Kimyasal Mücadele Yöntemi
Depoların ve işletmelerin sezon başı ve ürünlerin depoya konulmadan 20 gün önce temizlik ve badana işlemlerinin bitmesi gerekir.
İşletmeye yada depoya depolanmak üzere gidecek ürünler girişte kesinlikle fümigasyon işleminden geçmelidir.
İncir Kurdu İlacı
İNCİR KURDU İLE MÜCADELEDE KULLANILABİLECEK GÜNCEL İNSEKTİSİT LİSTESİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN