Fındıkta önemli zararlılar arasında yer alan Mayıs böceği larvası kadı lokması ve manas olarak da adlandırılır. Fındıkta mayıs böceği mücadelesi Eylül ayı başından Ekim ayı ortalarına kadar yapılabilir.
Mayıs böceği erginleri ise yaprak ve çiçek üzerinden beslenerek zarara neden olurken fındık bitkisindeki esas zararı larvaları tarafından yapılır. Larvalar fındığın kök bölgesinde 1 cm çapında bulunan kökleri kopararak saçak köklerin tahrip olmasına neden olur. Köklerin tahrip olmasından kaynaklı olarak oluşan cılız sürgünler yaz sıcaklarından etkilenerek kurur. Zararın fındıkta etkisine göre ağacın tamamen kurumasına dahi neden olabilmektedir.
Fındıkta Mayıs Böceği Mücadelesi
Mayıs böceği ile mücadelede kültürel önlemler ve kimyasal mücadele yöntemleri uygulanmaktadır.
Kültürel önlemler
-Mayıs böceği erginleri ve larvaları fındık bahçesinde görüldükleri zaman toplanarak imha edilmelidir.
– Bahçede kullanılan ve organik gübre olarak nitelendirilen hayvan gübresi vb. bitki besin maddelerinin kullanımı sırasında zararlının bulaşmamasına dikkat edilmelidir.
Kimyasal mücadele
Kültürel önlemler ile zararlı engellenememiş ise kimyasal mücadele ile zararlı ile mücadele edilebilir. Peki kimyasal mücadeleye başlama zamanını nasıl belirleyebiliriz.
Fındıkta Mayıs böceği ile kimyasal mücadeleye başlamak için survey metodundan yararlanabiliriz. 1 m2 alanda 3 veya daha fazla zararlının larvası var ise kimyasal mücadeleye başlanır. Mücadele mayıs böceği larvaları toprak yüzeyine yakınken sonbahar yağmurları sonrası yapılmalıdır. Mayıs Böceği ile kimyasal mücadele Eylül ayı başından Ekim ayı ortalarına kadar yapılır ise başarılı bir mücadele yapılmış olunur.
Kimyasal mücadelede 1 m2 taç izdüşümüne 15 gr Chlorpyrifos-Ethyl % 25 WP etken maddeli bitki koruma ürünü gelecek şekilde ilaçlama yapılması tavsiye edilir.