Fidan dip kurdu erginlerinin boyu yaklaşık olarak 12-36 mm olup, siyah ve bronz renklidirler. Üzerlerinde noktalı kabarık desen bulunur ve üst kanatları sert yapıdadır.
Bitki kök boğazında bulunan ergin böceklere yaklaşıldığında ağacın veya dalın etrafına saklanır. Farkedilip yakalanacağını farkettiğinde ise toprakta bulunan kuru yapraklar ve otlar arasında gizlenmeye çalışır hatta ölü taklidi yapar. Yumurtaları 1 mm boyunda ve oval şekilde olan dip kurtlarının erginleri yumurtalarını teker teker yada grup halinde kabuk aralarına, kök boğazına, ağacın gövdesinde bulunan bulunan çatlaklara veya kök boğazının civarındaki toprağa bırakırlar. Dip kurtlarının bıraktıkları yumurtalar ilk başta sarı renkte iken zamanla süt beyazı rengine döner.
Larva boyları türe, beslenme durumu veya gelişme dönemine göre 15-80 mm arasında değişkenlik gösterir. Ağaç kökünde beslenerek belirli olgunluğa erişen larvalar kök boğazında pupa halini alır. pupaların şekli ovaldir.Pupalar kış dönemini yaprakların altında, ağaç kovuklarında ve toprakta hareketsiz olarak geçirirler. İlkbaharda erginler taze sürgün ve aşı gözü ile beslenirler. Fidan dip kurdu pupalarından yıl içerisinde Temmuz-Ağustos ve Ekim-Kasım ayları olmak üzere iki farklı dönemde ergin çıkışları gözlemlenir.
Hava sıcaklığı 26 derecenin üzerine çıktığında çiftleşen erginler yumurtalarını bırakır. 28 derecelik ortam sıcaklığında 12 günde yumurtalar açılır ve çıkan larvalar 2 mm boyundadır.Başlangıçta çok tüyle olan larvalar üzerindeki tüyler zamanla kaybolur. Renkleri ise sarımtraktır. Kış ve yaz döneminde değişkenlik gösteren larva süresi 4,5 ile 11 aydır. Larvalar iki yolda bir döl verir.
Fidan Dip Kurdu Zarar Şekli
Zararlı özellikle yumuşak ve taş çekirdekli meyve ağaçları, antep fıstığı ve kavaklarda zarara neden olurlar. Fidan dip kurtlarının ortamda var olduklarının tespiti şu belirtiler ile ortaya çıkar:
Ağacın;
• alt kısmında sap dibinden yenmiş taze yaprakların varlığı,
• kök boğazı veya civarındaki toprakta oval şekilli deliklerin görülmesi,
• kök kabukları altında larva ve larva zarı bulunması,
• aşı gözleri yada taze sürgünlerinin kemirilmesi.
Dip kurtlarının erginleri genellikle yaprak sapları, aşı tomurcukları ve genç sürgünler ile beslenirken ağacın yaprakları ile nadir olarak beslenirler. Fidan dip kurdu saldırısına maruz kalmış ağaçta başlangıçta büyüme dururken, popülasyon miktarının artması ile birlikte zayıf düşen ağaç zamanla kurur. Kuruma zamanı fidanlarda 1-2 sene içerisinde, ağaçlarda ise 2-5 sene arasında olur.
Fidan Dip Kurdu Mücadelesi
Fidan dip kurdu ile mücadelede kültürel önlemler ve kimyasal mücadele yöntemleri uygulanır.
Kültürel Önlemler
• Sabah erken saatler ve akşamüzeri ağaçların kök boğazı ve gövdeleri kontrol edilip zararlı görülürse imha edilmelidir.
• Ağaçların alt kısmında çalı gibi otlar varsa toplanmalıdır.
• Fidanlar hızlı bir şekilde sallanarak yere düşen ergin dip kurtları öldürülmelidir.
Kimyasal Mücadele
Fidan dip kurtları ile kimyasal mücadeleye karar verebilmek için Mayıs ayının ilk haftasından başlanarak bahçede gözlem yapılmalıdır. Gözlemler esnasında bahçede erginler veya ağaçların dip boğazı kısımlarında larvalara rastlanıldığında ilaçlamaya başlanılmalıdır.
Fidan dip kurduna karşı ilaçlama Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarına her 15 günde bir tekrarlanmalıdır.
Fidan Dip Kurdu İlacı:
Fidan dip kurtları ile mücadelede kullanılabilecek güncel kimyasal listeye ulaşmak için tıklayın.