Elma iç kurdu başta elma olmak üzere ayva, armut ve ceviz ağaçlarında doğrudan meyvede zarara neden olmaktadır.
Bir dişi birey yaklaşık 30-70 arasında yumurta bırakır. Yumurtaları teker teker yaprak ve ince dallardan başlayarak daha sonra meyvelere bırakır. İç kurdu yumurtaları oval yapılı, süt beyazı renginde ve çapı 1-1,2 mm’dir. Gelişen yumurtanın orta kısmında kırmızımsı halka görülür. Yumurta açılmaya yakın larvalar gözle görülebilmekte olup çıktıklarında boyları yaklaşık 1 mm boyundadır. Yumurtadan çıkan larvalar 4-8 saat arasında meyve çiçek çukurundan yada elmanın sapa yakın yan kısmından içeriye girer ve elmanın merkezine doğru ilerlerler. Elma iç kurdu diğer zararlılardan farklı olarak meyvenin çekirdeğinden de beslenirler. Gelişimini tamamladıktan sonra olgun hale gelen larvalar 30-40 gün içerisinde 15-20 cm uzunluğa ulaşarak elmayı terkeder. Renkleri beyazımsı pembedir. Elips şeklinde ve kirli beyaz renkte kokon örüp içinde pupa olurlar.
Ülkemizde yılda 2-3 döl veren elma iç kurdu, kışı toprakta bulunan kalıntılar, elma gövdesinde çatlamış kabukların arasında, ambalaj ve depolama yerlerinde pupa dönemini geçirirler. Ergin çıkışı Mayıs ayında başlayarak bazen Temmuz ayı ortalarında kadar devam eder. Ergin kelebekler gri renkte olup, kanatlarının üç kısmında kahverengi renkli üçgen şeklinde leke vardır.

Elma İç Kurdu Zarar Şekli
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi elma iç kurdu başta elma olmak üzere ayva, armut ve ceviz ağaçlarında doğrudan meyvede zarara neden olduğundan önemlidir. Mücadele edilmediği zaman %60 ile %100 arasında zarara neden olmaktadır. Meyveleri delerek içine giren larvalar, diğer hastalık etmenleri için zemin oluşturmakla birlikte, meyvenin merkezine doğru galeriler açarak yol boyunca pislikler bırakırlar. Larvaların içine girdikleri meyveler dökülürler. Sonuçta meyve kalitesinin bozulmasına ve pazar değerinin düşmesine neden olurlar.

Elma İçkurdu Mücadelesi
Kültürel mücadele nasıl yapılır?
- Başta elma olmak üzere ayva, armut ve ceviz gibi meyvelerin aynı bahçe içerisine karışık olarak kurulmamalıdır.
- Ambalaj ve depolama ünitelerinin bahçe yakınında olmamalıdır.
- Ağaç çevresine dökülen meyvelerin toplanarak bahçeden uzaklaştırılması gerekir.
- Ağaç gövdelerine Haziran ayı başında tuzak bant sarılması ve düzenli olarak kontrol edilmelidir. (elma içkurdu tuzağı)
- Bahçenin sürüm işleminin dikkatli yapılması gerekir.
Elma İç Kurdu Biyolojik mücadelesi
Elma iç kurduna karşı biyolojik mücadelede yumurta ve pupa parazitleri kullanılmaktadır. Ancak sadece bu uygulama yeterli gelmemektedir. Bunun yanında yapılacak kimyasal mücadelede kullanılacak ilaçların de seçici özellikte olması önemlidir.
Biyoteknik Mücadele Nasıl Yapılır?
Biyoteknik mücadelenin etkin olabilmesi için aynı bahçe içerisinde birkaç yıl üst üste uygulanması gerekir. Bu mücadelede ergin kelebeklerin uçuş periyodu boyunca her ağaca 1 adet cinsel çekici tuzaklar yerleştirilir. Cinsel çekici tuzaklar ağaca yerden 1,5-2 metre yüksekliğe ve hakim rüzgarlar yönünde asılmalıdır. 4-6 hafta arasında değiştirilmesi gereken bu tuzaklar sayesinde erginler kitle halinde yakalanabilmektedir.
Kimyasal Mücadele Nasıl Yapılır?
Elma içkurdu ilaçlama zamanına karar vermek için diğer önlemlerdeki gibi elma içerisine girmeden müdahale etmek büyük önem arz etmektedir. Zararlının popülasyon seviyesinin bilinmesi yapılacak olan ilk ilaçlama zamanının belirlenmesinde önemlidir. Yumurta döneminde etkili olan kimyasalların kullanımı mücadeleyi zaman olarak biraz daha geriye alır. Bu da larvanın meyve içerisine girmeden müdahale etme olanağı sağlar. Bunun için kışlayan ve yazlık dönemdeki döllerin ergin çıkış ve uçuş süreleri dikkatle izlenmelidir. İlaçlamanın zamanı ağaçlara yerleştirilen cinsel çekici tuzaklar, etkili sıcaklık toplamı, tuzak bant yöntemi ve meyve kontrolü yapılarak tespit edilerek 3 uygulama şeklinde yapılması yeterli gelmektedir. İlk ilaçlama birinci döl sonrası, 2. ilaçlama 20 gün sonra ve 3. ilaçlama da 2. döl sonrası uygulanır.