Ön kanatları beyaz renkte ve üzerinde siyah lekeler bulunan elma ağ kurdunun (Yponomeuta malinellus) kanat açıklığı 2,0-2,2 cm’dir. Erginlerin boyları yaklaşık olarak 1 cm uzunluğundadır. Yumurtalarını 1-3 yıllık ağaçların genç dalları etrafına paketler halinde bırakırlar ve üzerleri dişi bireylerin salgılamış oldukları jelatine benzeyen salgı maddesi ile kaplıdır.
Kışı yumurta paketi altında geçiren larvalar Nisan başı gibi bulunduğu yeri terkederek yaprak epidermisleri arasında beslenir. Olgun larvalar yeşilimsi esmer veya sarımsı renkte, üzerleri siyah noktalı ve 1,4 cm uzunluğundadır. Başlarda açık kahve renkte olan pupalar zamanla koyu kahverengi hale gelir ve 7-8 mm uzunluğa sahiptir. Bir süre sonra larvalar yaprakları ağlarla sarar ve yaprak damarları hariç yeşil kısmı tüketerek beslenmeye devam eder. Haziran başı gibi pupa olan larvalar 10-15 gün sonra ergin kelebek olarak çıkar. Dişi kelebekler başlangıçta olduğu gibi 1-3 yıllık ağaçların dallarına yumurtalarını paketler halinde bırakırlar.
Zarar Şekli
Elma zararlıları arasında yer alan ve ana konuklusu olan ağ kurdu larvaları elma ağaçlarının yapraklarını yiyerek zarar verirler. Zamanla yaprak ve epidermisleri kuruyan yapraklar adeta yanmış görünüm alır ve renkleri kırmızımsı kahvedir.
Elma Ağ Kurdu Mücadelesi
Elma ağ kurdu ile mücadele mekanik, biyolojik ve kimyasal mücadele yöntemleri uygulanarak yapılmaktadır.
Mekanik mücadele yöntemi
Mekanik mücadele yönteminde usulüne uygun olarak samanında yapılan budama ile genç dalların üzerindeki yumurta kümeleri uzaklaştırılır. Zararlının bahçedeki popülasyon miktarı azalacağından ilkbahar ayında tomurcuk ve yapraklar ile beslenen larvalar toplanarak imha edilir.
Biyolojik mücadele yöntemi
Elma ağ kurdu ile biyolojik mücadelede parazittir ve predatörlerden faydalanılır. Bahçede ağ kurduna karşı kimyasal mücadele yapılacaksa faydalı canlılara zarar vermeden yapılmalıdır. Zararlı ile biyolojik mücadelede Bacillus thuringiensis içeren bakteri preparatları da kullanılabilir.
Kimyasal mücadele yöntemi
Zararlı ile kimyasal mücadeleye başlamam için bahçede gözlem ve sayım yapılmalıdır. Ağaç başına 10 larva paketi tespit edilmiş ise ilaçlamaya başlanılmalıdır. İlaçlama ilkbahar ayında zararlı tespitinden itibaren başlayarak son larva devresine kadar devam edilir. Uygulama çiçeklerin açılmasından önce veya çiçek taç yapraklarının %70-80’inin dökülmesinden sonra yapılmalıdır.
Elma ağ kurdu ilacı:
Elma ağ kurdu ile kimyasal mücadelede kullanılabilcek güncel kimyasal listesine ulaşmak için tıklayın.