Domates mildiyösü hastalığına neden olan etmen Phytophtora infestans’tır. Kışı oospor halinde bitki artıkları üzerinde geçiren hastalık etmeni domates bitkisinde ciddi derecede tahribe neden olmaktadır.
Domates mildiyösü Belirtileri
Domateste mildiyö hastalığına neden olan hastalık etmeni bitkilerin toprak üstü organlarinda yanıklığa neden olur. İlk olarak yapraklarda küçük, soluk yeşil ve sarımsı renkte leke meydana gelir. Oluşan lekeler zamanla kahverengi ve siyah renk alır. Genç yapraklarda haşlanmış bir görüntü dikkat çekerken, hastalık görülen yaprakların alt yüzeyindeki doku kenarlarında beyaz ve kül renginde küf tabakası oluşur. Özellikle sıcaklığın 19-22 oC, nemin % 80 üstünde olması hastalığın hızlı bir şekilde yayılmasına 1-2 gün gibi kısa sürede tüm bitkilerin sararmasına neden olabilir.
Hastalık etmeninin zararı meyveler üzerinde de görülür. Özellikle yeşil renkli meyveler hastalığa karşı daha hassas olmakla birlikte meyve kabuğu altında renk değişikliğine neden olur. Zamanla renk koyulaşarak belirgin hale gelir.
Domates mildiyösü Hastalığı ile Mücadele Yöntemleri
Kültürel önlemler:
- Azotlu gübre kullanımına dikkat edilmelidir. Fazla kullanılması hastalık oluşumuna neden olacaktır.
- Hastalığın görüldüğü bitki artıkları ortamdan uzaklaştırılarak yok edilmelidir.
- Çeşit seçiminde hastalığa karşı dayanıklı olanlar tercih edilmelidir.
- Tohumlar sık ekilmemelidir.
- Hastalık görülen fideliklerin yeri değiştirilmelidir.
- Aşırı sulamadan kaçınılmalıdır.
- Ekim nöbeti uygulanmalıdır.
- Çiğ düşen bölgelerde hastalığın görülme olasılığı yüksek olduğu için sebze üretilecek alanın seçiminde göz önünde bulundurulmalıdır.
Kimyasal mücadele:
Hastalıkla mücadelede koruyucu nitelikte mücadele yapılması önemlidir. Müdahalede geç kalındığında ortam şartlarının da uygun olması hızlı bir şekilde yayılıma neden olabileceğinden mücadeleden sonuç almak mümkün olmayabilir.
Fidelik alanlarda fidelerin toprak yüzeyine çıkmasıyla, tarlada hastalık belirtileri ilk görüldüğünde hemen kimyasal mücadeleye başlanılmalıdır. Kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak uygulama birer hafta ara ile devam etmelidir.
Domateste Mildiyö Hastalığı İlaçları:
Domateste mildiyö hastalığı ile mücadelede kullanılabilecek ilaç listesine ulaşmak için tıklayın.