Deniz yosunları insan ve hayvanlar tarafından tüketilebilen bir besin kaynağı olmasının yanında bitkiler içinde gübre olarak kullanılmaktadır. Okyanus, deniz ve tatlı sularda yaşayan deniz yosunu yeşil, kahverengi veya kırmızı renklidir.Yeşil renkli olan su yosunları tatlı sularda yaşarken, kırmızı ve kahverengi olanlar deniz ve okyanuslarda yaşarlar. Deniz yosunu gübresi tarımsal üretimde aktif bir şekilde gübre olarak kullanılmaktadır.
Deniz yosunu canlı mı?
Tarımda deniz yosunu ne işe yarar?
Deniz yosunu içinde yer alan vitaminler, alginik asit, en az iki tür giberellinler antibiyotikler ve oksinler sayesinde gübre olarak kullanılmakta ve tarımda verimliliğin artmasına yardımcı olur. Deniz yosunlarından elde edilen gübre toprak yapısını düzenleyerek toprağın su ve besin maddesi tutma kapasitesini artırır. Bitki tarafından protein ve karbonhidrat sentezini gerçekleştirilmesini sağlar. Bitki köklerinin gelişmesine katkı sağlar.
Deniz yosunu gübresi toprak kalitesini arttırdığı gibi aynı zamanda besleyici özelliği ile organik gübre sınıfında yer alır. Kimyasal gübrelerden farkı ise bitkiyi yaşlandırmaması, toprakta kalıntı bırakmaması ve toprak tekstürünü düzenleyici etkisinin olmasıdır. Deniz yosunlarını bitki düzenleyici etkisi ve toprak düzenleyici etkisi olmak üzere iki kısımda incelebiliriz.
1. Deniz Yosunu Gübresinin Bitki Düzenleyici Etkisi
1.1. Vitaminler
Özellikle kahverengi deniz yosunları B1 ( tiyamin), B2 (riboflavin), B12, C, E ve K vitaminleri, fukoksantin, beta karoten, folik asit, pantotenik asit, folinik asit ve bitki gelişimine yararı bulunan maddeler içerir.
1.2. Oksinler
Deniz yosunlarının yapısında bulunan indolil asetik asit hücrelerin gelişmesi teşvik eder. Aynı zamanda hücrelerin bölünmeden büyümesini sağlar.
1.3. İz Elementleri
Deniz yosunlarının şeker, karbonhidrat ve nişasta bulundurması bitkinin metal iyonlarını daha kolay almasını sağlar.
1.4. Giberellinler
Bitkilerde büyümeyi teşvik edeci özellikte olan hormonlar olup, oksinlerde olduğu gibi büyümeyi kontrol etmez.
1.5. Antibiyotikler
Deniz yosunlarının apidler, kırmızı örümcekler,mantarlar, mildiyö vb. Hastalık ve zararlılara karşı etkileri kanıtlanmıştır.
Deniz yosunu gübresi içeriğinde bulunan doğal maddeler sayesinde bitkinin salgın sonrası bile kısa süre içerisinde kendini toparlamasını sağlar. Aynı zamanda içeriğinde bulunan organik maddeler sayesinde toprakta bulunan yararlı canlıların popülasyonlarını da arttırdığı düşünülmektedir.
2. Deniz Yosunu Gübresinin Toprak Düzenleyici Etkisi
2.1. Alginik Asit
2.1.1.Alginik asit bitkide ne işe yarar?
Deniz yosunları toprak yapısını düzenlediğinden toprağın daha iyi hava almasını ve daha fazla bitki besin maddesi depolamasını sağlar. Böylelikle toprakta bulunan mikroorganizma sayısı artacak, bitki gelişimi daha sağlıklı ve hızlı olacaktır.
Deniz yosunu gübresi faydaları nelerdir?
• Deniz yosunu içeriğinde bulunan organik madde sayesinde toprak içerisindeki mikrobik aktiviteyi arttırarak bitki köklerinin daha güçlü olmasını sağlar. Bitki güçlü kök sistemi sayesinde hastalıklara karşı daha dayanıklı olduğu gibi aynı zamanda toprakta bulunan besin elementlerinden de maksimum derecede faydalanır.
• Bitki direncinin arttırdığından hastalık ve zararlılara karşı daha dayanıklı olmasını sağlar.
• Bitkinin daha hızlı gelişerek büyümesini sağlar.
• Toprak düzenleyici etkisi sayesinde besin maddelerinin bitkiler tarafından daha kolay alınımı sağlar.
• Bitkideki klorofil seviyesini arttırır. Fotosentez miktarı artan bitki daha yeşil, sağlıklı ve gösterişli olur.
• Deniz yosunları yapısında karbonhidratlar, biyolojik uyarıcılar ve besin maddeleri içerir.
• Bünyesinde bulunan bitki gelişim düzenleyicileri sayesinde dokulardaki su moleküllerinin yerini mineraller ve hormonlarla doldurur. Bu sayede bitki soğuğa ve donlara karşı daha dayanıklı olur.
• Sitokininler, oksinler, hormonlar ve indoller içeren deniz yosunları bitki gelişiminin daha sağlıklı olmasını sağlar. Hormonlar böcekler tarafından salgılanan feromon salgısının salgılanmasını engeller Böylelikle üreme ile zararlı böcek popülasyonlarında artış olmayacağından bitki zararlılardan korunmuş olur.
Deniz yosunu ekstratının yapraktan verilmesi ile yapısında bulunan oksinler ve giberellinler sayesinde yaprak üzerinde aktivite ve fotosentez miktarı artacaktır.
Deniz yosunu özlerinin topraktan verilmesi ile toprak düzenleyici etkisi sayesinde toprakta bulunan besin maddelerinin bitki tarafından alınabilecek forma dönüşmesini sağlayacaktır. Toprağın gözenek miktarının artması da toprakta depolanan su miktarını da arttıracaktır. Aynı zamanda bitki kök gelişimini artmasını teşvik eden deniz yosunları bitkinin toprakta bulunan besin maddelerini almasını kolaylaştırır. Dolayısıyla sağlıklı bitki gelişimi sayesinde verim ve kalite artacaktır.
Deniz yosunu gübresi hangi bitkilerde kullanılır?
Deniz yosunu gübresi domates, biiber, patlıcan,hıyar, kavun, karpuz, kabak, çilek,bağ,kivi,muz,narenciye, meyve ağaçlarında,zeytin,mısır,ayçiçeği,patates,şekerpancarı,havuç,buğday,zarpa,çeltik,kanola,pamuk,fasulye,nohut,mercimek,soğan,sarımsak,fındık,ceviz,antepfıstığı,yaprağı yenen sebzeler marul,kıvırcık,lahana vb.,yeşil alanlar ve süs bitkilerinde kullanılabilir.
Deniz yosunu gübresi dekara ne kadar verilir?
Deniz yosunu gübresi üretim yapan firmalarca içerik bakımından farklıdır. Yetiştirilen bitki çeşidine göre uygulama miktarı ve zamanı değişkenlik gösterir.
Deniz yosunu gübresi ne zaman verilir?
Domates,biber,hıyar ve patlıcan bitkisinde, meyve gelişimi döneminde 3-4 uygulama,
Çilekte , meyve gelişim döneminde 2-4 uygulama, meyve döneminde 3-5 uygulama,
Kavun, karpuz, kabak bitkisinde, meyve gelişimi döneminde 3-4 uygulama,
Muz yetiştiriciliğinde gelişim dönemi boyunca,
Narenciye ağaçlarında meyve gelişimi döneminde 3-4 uygulama, meyve renklendirme-tatlandırma döneminde 2-3 uygulama,
Mısır ve ayçiçeğinde, Vejatatif gelişme dönemi boyunca uygulama yapılabilir.
Meyve ağaçlarında meyve gelişimi döneminde 3-4 uygulama, meyve renklendirme-tatlandırma döneminde 2-3 uygulama,
Patates,şekerpancarı ve havuç bitkisinde yumru gelişme döneminde 3 uygulama şeklinde yapılır.
Buğday,arpa,çeltik ve kanıola bitkisinde vejatatif gelişme dönemi boyunca,
Pamukta koza oluşum döneminde 2-3 uygulama,
Soğan ve sarımsakta baş olum döneminde 2 uygulama yeterlidir.
Yaprağı yenen sebze yetiştiriciliğinde bitki boyu 8-10 cm olduğu dönemden itibaren uygulanabilir.
Yeşil alanlar ve süs bitkilerinde yetiştirme dönemi boyunca uygulanabilir.
Fıdık, ceviz ve antep fıstığında 2 uygulama şeklinde yapılması uygundur. İlk uygulama yaprak oluşumu tamamlandıktan sonra, ikinci uygulama iç doldurma döneminde uygulanır.
Bağ ve Kivide;İlk uygulama ince koruk döneminde, iri koruk döneminde 2 uygulama, Tatlı su yürüme dönemi öncesi ve sonrasında 2-3 uygulama şeklinde yapılır.
Zeytinde, Meyveler nohut irirliği büyüklüğünde iken 15-20 ara ile 2-3 uygulama, çekirdek sertleşme dönemi ve sonrasında 2-3 uygulama, renlendirme dönemine girerken 20 gün ara ile 2 uygulama yapılabilir.
Deniz yosunu gübresi hakkında öğrenmek istediğiniz her türlü bilgiyi yorum yazarak talep edebilirsiniz. Üretim yaptığınız alanda kullandığınız deniz yosunu gübresi avantaj ve dezavantajı hakkında yaptığınız yorumlar diğer üreticilere katkı sağlayacaktır.