İri yapılı olan danaburnu rginleri 5-6 cm olup, koyu kahverengi ve kızıl kahverengidir. Vücut kadife görünümünde tüylerle kaplıdır. Ön bacakları kazıcı olduğundan çok güçlüdür. Vücutlarında belirgin şekilli iki adet cerci bulunur.
Sıcak havalarda geceleri daha aktif olan zararlı, gündüzleri açtıkları galerilerde yaşarlar. Bazen de toprak yüzeyine çıkarlar.
Özellikle bol humuslu, nemli, killi ve kumlu topraklarda galeri açarlar. Kışı toprak altında geçiren zararlı, Haziran ve Temmuz aylarında açmış oldukları tünellere yumurtalarını bırakırlar.
İlk zamanlar beyaz gövdeli ufak görünüşte olan nimfler, çevredeki kök saçakları ve gübre artıkları ile beslenirler. Sonbahar ayına kadar toplu olarak yaşayan nimfler kışı toprak derinliğinde geçirir. İki kış geçiren nimfler ergin birey olurlar.
Danaburnu Böceği Zarar Şekli
Toprak içerisinde galeriler açarak ilerleyen ergin ve nimfler bitki kökleri ve yumrularını yiyerek beslenirler. Arazide yeni dikilmiş sebzelerin köklerini keserek fidelerin kurumasına neden olurlar. Popülasyon yoğunluğunun yüksek olduğu bölgelerde ekonomik kayıplara neden olurlar. Toprak altında ilerleyen zararlı geceleri aktiftir.
Zararlı poligam olup, tarla bitkileri, süs bitkileri, tüm sebzeler, meyve ve orman fidanlarında zarara neden olurlar. Bazı kümes hayvanları ve kuşlar doğal düşmanlarıdır.
Danaburnu Mücadelesi
Zararlı ile mücadelede kültürel ve kimyasal yöntemlerden yararlanılabilir.
Kültürel önlemler
• Arazi zamanında sürülerek işlenirse toprak altında bulunan yumurta, ergin ve nimfleri yok edilebilir.
• Arazi küçük ise su altında bırakılarak danaburnu Ergin ve nimfleri öldürülebilir.
• Yaz sonlarına doğru arazinin belirli yerlerine gübre kümeleri bırakılabilir. Sıcak ve gübreli ortamları sevdiklerinden dikkatlerini çekecektir.
Kimyasal Mücadele
Zararlının ortamda olup olmadığı çevrede yapılacak inceleme ile anlaşılabilir. Ortamda yenik bitki varsa yada nemli toprakların 1 cm kadar altında kazı izleri varsa danaburnu varlığından söz edilebilir. Bitki seçmeyerek tüm bitkilerden beslenebildiğinden hayatta kalma oranları yüksektir. Ortamdaki yoğunluğa bakılmadan varlığı tespit edildiğinde hemen kimyasal mücadele başlatılmalıdır.
Danaburnu ilacı
Danaburnu Zehirli Yem Hazırlama
Kepek üzerine zararlı için önerilen ilaç dökülür. Ardından şekerli su karışımı yavaş yavaş dökülerek nemlendirilmesi sağlanır. Kepek sünger haline gelmiş ise ilaç kullanmak için hazırdır. Hazırlanan zehirli yem dekara 8 kg hesabı yapılarak akşamüzeri sulamadan sonra bitki diplerine bırakılır.