Ülkemizde Nigella Damascena, Nigella Arvensis ve Nigella Sativa türü çörek otu çeşitlerinin ekimi yapılmaktadır. Bu çeşitlerden Nigella Sativa yağlık çörek otu yetiştiriciliğinde tercih edilen çeşit olup aynı zamanda aroması diğer iki çeşite göre daha yüksektir. Nigella Damascane türünün ise verimi daha yüksektir. Nigella Sativa çeşitinin ise verimi düşük fakat fiyat olarak daha pahalıdır.
Çörekotu Tohumu Temini Ve Ekimi Nasıl Yapılır?
Çörekotu yetiştirmek için tohum bayiden temin edilebilir. 9Tohumun yabancı ot içermediğinden ve sertifikalı tohum olduğundan emin olunmalıdır. Ekim işleminde yerli tohum kullanılacaksa içerisinde bitki artıkları olabilir. Tohum elek yardımıyla elenerek içerisindeki yabancı maddeler ayrılmalıdır.
Çörek otunun Kasım ayından başlanarak Mart ayı sonuna kadar ekimi yapılabilir. Ancak ekimin Mart ayı başı yada sonunda yapılması daha uygun olacaktır. Bunun 2 nedeni vardır. Birincisi ekim esnasında ve sonrasında don olayı yaşanmaması gerekir. Dolayısıyla ekim işlemi öncesi bölgede son don olayının gerçekleşmiş olmasına dikkat edilmelidir. İkinci nedeni ise yabancı ot kontrolünün sağlanabilmesidir. Yeni çıkan yabancı otlar elle koparılarak yada çapa yaparak imha edilmelidir ki ekimi yapılan bitki çıkışı ve gelişimi istenilen seviyede gerçekleşsin.
Çörek otu yetiştiriciliğinde tohumun araziye ekiminde mibzer kullanılması tavsiye edilir.Yapılan uygulamalarda mibzerle yapılan ekim işleminden daha yüksek verim elde edilmiştir.
1000 metrekare alana atılacak tohum miktarı ise 1,5 kg olmalıdır. Fazla tohum yada gübreleme yapmak girdi maliyetlerini arttıracağından gereksiz uygulamalardan kaçınılmalıdır.
Ekim sırasında tohum derinliği en fazla 3 cm, sıra aralığı 14-20 cm olmalıdır. Sıra arası mesafe ne az ne de çok olmalıdır. Mesafenin az olması bitkinin yapraklarını açmasına engel olduğu gibi çok olması da yabancı ot çıkışı ve gelişimine zemin hazırlayacaktır.
Mibzerle ekimde ayar kolu 0 olmalıdır. Ekim sırasında tohum ve gübreleme aynı zamanda yapılabilir.
Çörek Otu Gübrelemesi Nasıl Yapılır?
Çörek otu yetiştiriciliğinde ekim sırasında taban gübresi atılması yararlı olacaktır. Kullanılması tavsiye edilen 15-15-15 NPK, 20-20-0 NP yada DAP gübresidir. 1000 metrekare alana atılacak gübre miktarı ise 15-20 kg olmalıdır.
Mibzerle ekimde tohum ve gübre aynı anda uygulanabilir. Ekilecek alan belirlenerek dekara 1,5 kg tohum ve 15 kg gübre olacak şekilde homojen bir karışım yapılarak gübre gözüne koyulur. Mibzerin ayar kolu 0 konumuna getirilerek ekim ve gübreleme işlemine başlanılır. Ekim sırasına traktör arkasında tapan olması da yararlıdır. Tapan ekim işlemi gerçekleştikten sonra toprağın sıkışmasını sağlar.
Çörek Otu Sulama Çörek Otu Bakımı Nasıl Yapılır?
Çörek otu suyu fazla seven bir bitki değildir. Sulama imkanı varsa ekimden sonraki çiçeklenme döneminde 1 kez sulama yapılması tavsiye edilir. Bir kez yapılan sulama dahi verimde ve ürün kalitesinde artış sağlayacaktır.
Çörek otu yetiştiriciliğinde bakım işlemi olarak yabancı ot mücadelesi önemlidir. Ülkemizde çörek otu yetiştirilen alanlarda yabancı otla mücadelede kullanılabilecek herbisit bulunmamaktadır. Zaman zaman arazi kontrol edilerek çapa yada seyrek olan arazilerde elle koparılarak yabancı otlar imha edilmelidir.
Çörek Otu Hasadı Nasıl Yapılır?
Temmuz sonu ve Ağustos ayı çörek otunun hasat zamanıdır. Yani çiçekler kapalı kapsül halini alarak sararıp sertleştiğinde hasat zamanı gelmiştir. Hasat işlemi orak, tırpan ve biçerdöver yardımıyla gerçekleştirilir.
Hasat işlemi sonrası kurutma işlemi demetler halinde, gevşek ve dik şekilde olmalıdır. Kuruduktan sonra harman işlemi gerçekleştirilir. Harman yapıldıktan sonra tohumlar kurumaya bırakılır. Kuruyan tohumlar çuvallama işlemi sonrası satışa hazırdır.