
Binbir zahmet ve emekle ektiğiniz çimlerin her yıl aynı görüntüde olması için ekim öncesi ve ekim sonrası bakım işlerinin düzenli ve usulune uygun olarak yapılması şarttır. Şimdi adım adım çim tohumu nasıl ekilir? Sağlıklı çimlerin püf noktaları nelerdir? sorularını cevaplıyacağız.
1. Çim Tohumu Ekim Öncesi Toprak Hazırlığı
İlk olarak ekim yapacağınız alanın büyüklüğüne göre bel yada traktör yardımıyla toprağın 20 cm derinliğe kadar sürülmesi gereklidir. Ardından tırmık ile toprak yüzeyini düzleyin ve silindir ile toprağı sıkıştırın. Bu esnada yabancı maddeleri temizlemeyi ve bu işlemi toprak yüzeyinin kuru olduğu güneşli bir günde yapmayı unutmayın.

2. Çim Tohumu Nasıl Ekilir?
Ekim yapacağınız alan büyük ise tohum ektiğiniz yere tekrar tohum atmamak için parsellere ayırın. Toprak yüzeyi kuru iken havanın açık olduğu ve rüzgarın olmadığı zaman tohum ekimi yapabilirsiniz. Ekim yaptığınız alanın kenarlarına doğru daha fazla tohum atarak sınırların daha belirgin olmasını sağlayabilirsiniz. Ekim işlemini yaptıktan sonra tırmık yardımıyla tohumların üzerini 1 cm’yi geçmeyecek şekilde kapatın ve toprağı silindir yardımıyla sıkıştırın. Yağmur yağmadığı ve kurak geçen zamanlarda yağmurlama sistemi kullanarak ilk 5 cm’lik toprak derinliğin nemli kalmasını sağlayın.

3. Bakım, Sulama ve Gübreleme İşlemleri
Ekim işleminde kullandığınız çimlerin karışımına göre çıkış süresi 2-3 hafta arasında değişmektedir. Çimlerinizin boyu 10 cm’yi geçtiği zaman6 cm’den yukarıyı çim biçme makinesi, misinalı çim biçme makinası yada çim budama makası ile biçebilirsiniz. Bu işlemi ilkbahar mevsiminde haftada bir, yaz mevsiminde ise 15 günde bir tekrarlamalısınız. İlk çim biçme işlemi sonrası silinidir yardımıyla çimlerin üzerinden geçerseniz köklerin toprakla temasını arttırmış olursunuz.
İkinci biçimin ardından yabancı otları ortamdan uzaklaştırmak için ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlama yine aynı şekile ikinci yılda ikinci biçim sonrası düzenli olarak ve usulune uygun yapılmaldır.
Kış aylarında sulama yapmaya gerek duyumaz iken kurak geçen ilkbahar mevsimi ve yaz mevsiminde yağmurlama sistemi kullanarak toprağın yaklaşık 10 cm’sinin nem alacak şekilde akşam saatlerinde sulama yapmalısınız.

Özellikle azot içerikli gübrelerin toprakta form değiştirmesi nedeniyle kayıplar olmaktadır. Bu kaybı en aza indirmek için ilkbahar ve yaz mevsiminde yılda 2-3 kez parçalar halinde yavaş salınımlı gübre kullanılmalıdır. Yavaş salınımlı gübre, kullanılan teknoloji sayesinde nitrifikasyonun engellenerek azot kaybının düşük seviyede olmasını sağlar. Böylelikle kullanılan alanda gübre kaybı en aza indirgenmiş olunur.
İlkbahar ve sonbahar mevsiminde çim artıkları temizlenmeli, çim havalandırma makinesi ile havalandırma işlemi yapılmalıdır. Gölgede kalan ksımlarda yosun oluşumu olacağından bu bölgelere yosun öldürücü serpilerek homojen görüntü elde edilebilir. Hasar görmüş kısımlar varsa tamir çimi kullanarak bu kısımları daha düzgün hale getirebilirsiniz.