Bağda külleme hastalığına neden olan etmen Uncinula necator isimli fungustur. Kışı tomurcuk halinde yada asma çubuklarında kabuk altında geçiren fungus ilkbahar aylarında ortam sıcaklığı ve koşulların uygun olmasıyla birlikte kendini gösterir. 7 °C ile 40’C arasında etkili iken optimum sıcaklık değeri 20-25°C arasındadır. Havadar olmayan ve gölge olan bölgelerde daha hızlı gelişim gösterir.
Hastalık Belirtileri
Bağda ciddi verim kaybına neden olan külleme hastalığı genellikle kurak alanlarda görülür. Asmanın salkım, sülük ve salkım sapları, yaprak, çubuk ve çiçeklerinde görülebilir.
Hastalığın en tipik belirtisi yapraklarda un serpilmiş görünümüdür. Yapraklardaki canlı yeşil renk matlaşır, yapraklar normalden daha kalın ve gevrek olur. Dolayısıyla ürün kaybına neden olur.
Hastalığın salkımlarda görülmesi ve özellikle erken dönemlerde korukların gelişmesini engeller. Hastalığa yakalanan tanelerde çatlama meydana gelir. Un tabakasını andıran görünüm mevcuttur.
Hastalıktan zarar görmüş sürgünler kış soğuklarından zarar görür.
Bağda Külleme Mücadelesi
Hastalığa karşı kültürel önlemler ve kimyasal mücadele yöntemi ile yapılabilir.
Kültürel Önlemler
- Vejetasyon zamanında yapılan budamada, asmanın iç kısımlarının hava almasını engelleyecek olan dallar budanmalı,
- Kış budamasında hastalığın görüldüğü çubuklar kesilmelidir.
Kimyasal Mücadele
Hastalığa karşı genellikle kükürt kullanılmaktadır. Kimyasal mücadele yapılacaksa ilk ilaçlama sürgünler 15-20 cm olduğunda, ikinci ilaçlama korukların saçma tanesi iriliğine ulaştığı zaman, diğer ilaçlamalarda hastalığın seyrine, ilacın etken maddesi ve süresine bağlı olarak bölgedeki iklim de göz önünde bulundurularak uygulanmalıdır.