Badem dal kanseri hastalığına neden olan etmen Pseudomonas amve dali isimli bir bakteridir. Bakterinin, minimum gelişme sıcaklığı 3 °C, maksimum gelişme sıcaklığı 32 °C‘dir. Termal ölüm noktası ise 46 °C‘dir.
Kışı badem ağacındaki kanser yaraları ve yaprak döküm yerlerinde geçirirler. Badem dal kanseri hastalığı enfekteli aşı kalemleri, yağmur, rüzgâr ve hasat sırasında kullanılan sarıklar ile yayılım gösterir.
Yıllık sürgün, dal ve gövdede oluşan kahverengi kanser yaralar hastalığın belirtisi olup, kanser oluşumunda kenarları kahverengi, kabarık, şişkin ve 0,5-2 cm uzunluğundadır. Yayılan kanser yaraları gözlerin ölmesine neden olarak hasatta ürün miktarında azalmaya neden olur. Ağaçta gelişme ve dolayısıyla yaprak miktarında azalış meydana gelerek zamanla ağaç kurur.
Kültürel Önlemler
- Aşı kalemleri ve aşı aletleri temiz olması,
- Kanser görülen bahçelerde budama işleminin yapılması ve budanan kısımların yakılması,
- Hasatın elle yapılması ve bahçe tesisinde dayanıklı çeşitlerin seçilmesi alınabilecek kültürel önlemler arasındadır.
Kanserle bulaşık ağaçlardaki kısımlar Ağustos ve eylül aylarında yakılır.
Kimyasal Mücadele Nasıl Yapılır?
Kimyasal mücadele yapılacaksa ilk ilaçlama sonbahar mevsiminde yapraklar % 75 oranında döküldüğünde, ikinci ilaçlama ise ilkbahar mevsiminde çiçek tomurcuklarının patlayarak kırmızı uçlarının görüldüğü pembe dönemde yapılmalıdır.
Badem Dal Kanseri İlacı: