(Liriomyza horticola, Liriomyza huidobrensis, Liriomyza bryoniae,Phytomyza trifolii)
Yaprak galeri sineği erginleri, küçük grimsi-siyah renkte olup1.3-2.3 mm arasında uzunluğa sahiptir. İlk dönem renksiz olan larva, açılma öncesi soluk portakal sarısı rengindedir. Kış aylarında seralarda, yaz boyunca da yabanci ot ve sebzelerde zarara neden olurlar. Kışı seralarda geçirdiklerinden sera koşullarında tüm yıl boyunca zarara neden olurlar.
Yaprak Galeri Sineği Zarar Şekli
Yaprak galeri sinekleri, ıspanak, fasulye, marul, soğan, bezelye, kabak, patlıcan, pırasa, domates, bakla, biber ve hıyarda zarara neden olmaktadır. Erginleri beslenmek ve yumurta bırakmak için yapraklarda yaralar açarlar. Bu yaralar hücre bozulmasına neden olmaktadır. Larvaların bitki yapraklarında beslenmek için açmış oldukları galeriler bitkinin fotosentez yapımını engeller. Larvaların açmış oldukları galeriler yapraklarda geniş alanlara yayılarak yaprakların sararmasına ve kuruyup dökülmesine neden olur. Hatta tomurcuk ve çiçek gözleri de zarardan etkilenek düşer. Galeri sinekleri sebzelerde ve süs bitkilerinde ekonomik yönden kayıplara neden olur.
Yaprak Galeri Sineği İle Mücadele Yöntemleri
Galeri sinekleri ile kültürel,biyoteknik, kimyasal ve karantina mücadele yöntemleri uygulanır.
Karantina Yöntemiyle Mücadele:
Bu yötemde özellikle İthal üretim materyalleri, ithal kesme çiçekleri ve saksı çiçeklerinin bulaşık olmamasına özen gösterilmelidir.
Kültürel Önlemler:
• Seralarda havalandırma amaçlı açılan penceler zararlının girmesini engelleyecek biçimde tel örgü ile kapatılmalıdır.
• Zararlının bulaşık olduğu bitki mateyalleri imha edilmelidir.
• Serada fide yastıkları ve ortamdaki yabancı otlar düzenli olarak temizlenmelidir.
• Malçlama tekniği uygulanarak toprağın nemli kalması sağlanmalıdır.Böylelikle pupalar nemden kaynaklı olarak yaşamlarını sürdüremezler.
• Ekim veya dikim yapılacak toprak 10 cm derinlikten sürülerek var olan pupalar yok edilmelidir.
Biyoteknik Mücadele
Biyoteknik mücadele yönteminde sera içerisine fide dikimiyle birlikte dekara 1 adet tuzak asılır. Tuzak sayesinde ilk ergin uçusu tespit edildikten sonra bitkilerin 10-15 cm üzerilerine gelecek şekilde 3 metre aralıklarla sarı tuzaklar asılır. Tuzaklar kirlendikçe yenisi ile değiştirilir.
Kimyasal Mücadele
Galeri sinekleri ile kimyasal mücadele başlamak için kurulan sarı tuzaklardaki larvalar sayılır. Yaprak başına 4-5 larva varsa kimyassl mücadeleye başlanılmalıdır.
Yaprak Galeri Sineği İlacına ulaşmak için tıklayın.