Tohumdan fide yetiştirirken belli başlı kriterlere dikkat edilirse minimum harcama limiti ile sağlıklı fideler üretebiliriz. Bu yazımızda tohumdan fide nasıl yetiştirilir sorusunu ayrıntılı bir şekilde açıklamaya çalışacağız.
Yazlık yada kışlık sebzelerin üretimi öncesi kapalı ortamlarda fide yetiştirerek toprağa dikilmesi zamandan tasarruf sağladığı gibi dikim işlemi gerçekleşen fidelerde ölüm oranı düşük olduğu için maddi yönde de kazanç sağlayacaktır.
Ekim işlemi gerçekleştirilen tohumlarda sağlıklı ve verimli sonuçlar alabilmek için bitkinin istediği bazı kuralları bilinçli bir şekilde uygulamak gerekir. Peki bitkinin sağlıklı bir şekilde yetişebilmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir bunlara değinelim;
• Bünyesinde herhangi bir hastalık barındırmayan, gevşek ve nem miktarı uygun bir toprak,
• Sağlıklı gelişebilmesi için gübre,
• Uygun ve yeterli miktar ve düzeyde güneş ışığı,
• Drenaj problemi olmayan ekim kabı yada ortamı,
• Çimlenmesi için gerekli olan sıcaklık değeri
• Ekim sırasındaki derinlik
Yukarıda sayılan tohum derinliği, toprağın sıcaklığı ve çimlenme zaman aralığı bitkiden bitkiye farklılık göstermektedir.
Tohumdan Fide Nasıl Yetiştirilir?
Tohumu ekeceğimiz fide ortamını hazırlarken ortamın tohum için en ideal şekilde olmasına özen göstermeliyiz ki minimum zamanda sağlıklı fideler elde edebilelim.
Fide Ortamı:
Küçük her canlı gibi yeni filizlenenecek tohumun da çevreden gelecek her türlü hastalık ve zararlıya karşı savunmasız olacağı unutulmamalıdır. Sağlıklı ve verimli fideler elde etmek için toprak yerine daha sağlıklı olan çimlendirme ortamları oluşturmak yeni filizlenecek tohumlar için daha iyi olacaktır.
Tohumdan Fide Yetiştirme Esnasında Çimlendirme Ortamı Nasıl Olmalıdır?
Yeni ekilecek tohumların sağlıklı olarak çimlenebilmesi için hazırlanacak tohum yatağının hafif, havadar, su ve besin maddelerini bünyesinde uzun süre tutabilen özellikte olması gerekir. Hazırlayacağınız tohum yatağının içerisi % 40 bataklık yosunu, % 10 perlit ve % 50 vermikülüt şeklinde olmalıdır. Bu maddeleri zirai ürünler satışı yapan dükkanlardan alabileceğiniz gibi internet ortamından da temin edebilirsiniz.
En Uygun Çimlendirme Kabı Nasıl Olur?
Çimlendirme kabı olarak çevrede saksı benzeri herşeyi kullanabilirsiniz. Burada önemli olan drenaj probleminin olmaması için altının delik olması ve tohumun çimlenebilmesi için yeterli sıcaklığın oluşması için üzerinin kapatılabilmesidir. (Havalandırma delikleri olmalıdır).
Tohum ekimi yapılacak malzeme olarak köpükten yapılmış tohum yatakları yada viyol adı verilen tohum yatakları kullanmak yerden ve kullanılacak çimlendirme ortamından tasarruf sağlayacaktır.
Tohum yatağının alt kısmına tepsi ve üzerine ince sünger koymak tohumların istediği zaman suya ulaşmasını sağlayacağı gibi faal suyun da emilerek yatak içerisinde kalmasını engelleyecektir. Böylelikle fazla sulamadam kaynaklı olarak köklerde çürüme meydana gelmeyecektir. Bu ortamı sağlayacak malzemeniz yoksa sprey şişeleri kullanarak belirli aralıklarla yetiştirme ortamına su püskürtebilirsiniz. Ortamın hafif nemli olması tohumların çimlenmesi için yeterli olacaktır.
Tohum Nasıl Ekilir?
Ekim işlemine geçmeden önce yarım çay bardağına yarısına kadar su doldurun ve tohumları içine atın. Tohumları 2-3 saat kadar bekletin. Bu işlem hangi tohumların içinin dolu hangisinin boş olduğunu size göstereceği gibi tohum kabuklarının yumuşayarak daha hızlı çimlenmesini de sağlayacaktır. Böylelikle boş tohumları ekmeyerek boşa zaman harcamamış olursunuz. Ekim işleminde her bir göze ikişer adet tohumu, tohum boyunun iki katı derinliği geçmeyecek şekilde gerçekleştirin.
Çimlenme Sonrası Ortam Koşulları Nasıl Olmalıdır?
Fideler çimlenme sonrası filizlendikten sonra ortamdaki ışık, sıcaklık, su ve gübre ihtiyaçları olacaktır. Şimdi bu kriterleri açıklayalım.
IŞIK:
Tohumlarınız çimlenme sonrası filizlendikten sonra günlük 12-16 saat güneş ışığı almaları gerekir. Belirli büyüklüğe ulaşan filizler güneş ışığından optimum yararlanabilmeleri için güneş alan pencere kenarlarına almak gerekir. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken husus fidelerin cereyanda kalmamalarıdır. Güneş alacak ortamın yok ise floresan lambalar da kullanabilirsiniz. Lambalar fidelerden yaklaşık olarak 7,5 cm yukarda yer almalıdır.
SICAKLIK:
Her fidenin sıcaklık isteği farklı olmaktadır. Bu sıcaklığın sağlanması daha kısa sürede daha sağlıklı fideler elde edebilme olanağı sağlayacaktır.
SU:
Hazırlamış olduğunuz fide ortamının susuz kalmaması ve nemli tutulması önemlidir. Fide yatağının alt kısmında tepsi ve sünger kullanmadı iseniz sprey şişeleri yardımıyla belirli zaman aralıklarında sulama yapmanız yeterli olacaktır.
GÜBRE:
Tohumlar için yetiştirme ortamı hazırlarken ortam içerisine çimlendirme gübreleri kullanabileceğiniz gibi balık yada deniz yosunu gübrelerini haftada bir olmak koşulu ile fide ortamına uygulayabilirsiniz.
Sağlıklı ve verimli fideler yetiştirebilmek için hazırladığımız bu içerik hoşunuza gitti ise yazıyı sevdiklerinizle paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasını sağlayabilirsiniz. Unutmayın bilgi paylaşıldıkça değer kazanır.