Her canlı gibi bitkiler de kendileri için en uygun ortamda yaşamsal faaliyetlerini sürdürürler. Sulu ortamda yetişmeyi seven bir bitki türü toprağın havadar olmasını istemez. Yada tohumla üreyen yabancı otlar için toprak neminin uygun olması ortamdaki popülasyon miktarını arttıracaktır. Bazı bitkiler topraktaki rutubetin göstergesidir. İndikatör bitki olarak da adlandırılan bu bitkilerin bulunduğunuz ortamda varlığı sulak alanda olduğunuzun belirisidir. Sulak alan bitkilerini sizin için derledik.
Sulak Alan Bitkileri:
1. Yabani pelin(Artemisia vulgaris)
2. Adi Salkım Otu (Poa trivialis)
3. Su yıldız otu (Stellaria aquatica)
4. Büyük ısırgan (Urtica dioica)
5. Yabani nane (Mentha arvensis)
6.Devetabanı öksürük otu(Tussilago farfara)
7.Kamış(Phragmites australis)
8.Su çobandeğneği(Polygonum amphibium)
9.Yatık düğün çiçeği (Ranunculus repens)
1. Yabani pelin(Artemisia vulgaris):
Anayurdu Avrupa olan pelin otu, papatyagiller familyasındandır. Çok yıllık ve geniş yapraklı dayanıklı bir sulak alan bitkisidir. Ülkemizde genellikle Akdeniz bölgesinde yetişien pelin out, Kuzey, güney ve İç Anadoluda bölgelerinde görülür. Parçalı yaprakları bulunur ve grimsi veya beyazımsı yeşil renklidir. Kırmızı çiçekleri bulunur. Tat olarak acı olan bitki bünyesinde % 0.003-0.2 arasında ucucu yağ bulunur. Büyük bir kısmı cineol maddesi olan ucucu yağın yanında pinen ve Thujon gibi maddelerde yer alır.
2. Adi Salkım Otu (Poa trivialis):
Adi salkım otu tek ve çok yıllık monikotiledonlu bir bitkidir. Bulunduğu ortamda hızlı yapılanması ve sık bir doku oluşturması ile dikkat çeker. Hastalığa, kuraklığa, ezilmeye ve yıpranmaya karşı çok dayanıklıdır. Dayanıklılığı göz önünde bulundurulduğunda peyzaj alanlarında özellikle de spor alanlarında ve rulo çim alanları yapımında kullanılır.
3. Su yıldız otu (Stellaria aquatica):
1 metre büyüyebilen su yıldız otunun alt kısmı tüysüz, üst kısmı tüylü ve çizgilidir. Çiçekleri beyaz renklidir. Yaprakları tüylü yada tüysüz olabilen su yıldız otu, Haziran,Temmuz,Ağustos ve Eylül aylarında çiçeklenir.
4. Büyük ısırgan (Urtica dioica):
1.5 metre uzunluğa kadar uzayabilen büyük ve oluklu gövde yapısına sahiptir. Bitki yaprakları karşılıklı, şeritli ve birbirine dik bir şekilde bulunur.Dişi çiçekler dişi bitki üzerinde, erkek çiçekler ise erkek bitki üzerinde yer alır. Bitki formik asit içeren tüylere sahiptir. Nadir olarak çimlenen ısırgan otunun meyvesi mercimek büyüklüğündedir.
5. Yabani nane (Mentha arvensis):
Yabani nane, yarpuz, filiskin, Mentha pulegium ve pülüskün gibi isimlerle de anılan bitki ballıbabagiller familyasından olup boyları 10-30 cm arasında değişebilir. Diklemesine veya toprağın üzerinde yatay biçimde gelişen iki farklı türü vardır. Çok yıllı bir bitki olan yabani nanenin gövdesi ve yaprakları tüylüdür. Çiçeğin heman altında yer alan yaprakları tüylüdür. Bitkiye bakıldığında çiçek ve yapraklarının belirlş aralıklarla düzenli olarak sıralandığı görülür. Morumsu pembe renkte çiçekleri bulunur. Dökülen tohumları ile çoğalabilen yabani nanenin keskin bir kokusu vardır.
6.Devetabanı öksürük otu(Tussilago farfara):
Farfara otu, kavalak veya sulandık otu olarak da bilinen devetabanı öksürük otu, sarı çiçekli ve çok yıllık otsu bir bitkidir.Ülkemizde genellikle Kuzey Anadolu’da yol kenarları ve sırtlarda görülür. Mart-Nisan ayı gibi çiçekler görülür. 8-15 cm çapında yürek şekilli uzun saplı yaprakları bulunur. Yaprağın üst yüzeyi koyu yeşil renkte iken, alt kısmında beyaz renkli sık yapılı tüyler yer alır. Genellikle kokusuz olan bitkinin tadı hafif acıdır.
7.Kamış(Phragmites australis):
Kamış, beyaz kamış, kamış out ve süpürge kamışı olarak da bilinen Phragmites australis, ıslak yada nemli alanları ve güneşli yada yarı gölge olan bölgeleri sever. Çok yıllık bir ottur. Sulak alanlar, dere kıyısı ve deniz kıyısında çok rahatlıkla görülebilir. 3 metre kadar büyüyebilen ot, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında çiçeklenir.
8.Su çobandeğneği(Polygonum amphibium):
Kuş ekmeği, batbat, madımak, kurt pençesi, eşek madımağı, kadı malak ve kaçi memesi olarak da adlandırılan su çobandeğneği, toprağa yatık şekilde, tek yıllıkve sık yapraklı bir sulak alan bitkisidir. Mayıs ayında beyaz veya pembe çiçekler açan bitki, ülkemizde en fazla Kuzey Anadolu’da görülür. Bünyesinde yağ, mum, A ve C vitamini, protein, karbonhidratlar, silisyum asidi,glikozit ve köklerde oksimetilantrahinonlar bulunur. Ayrıca flavon türevleri içerdiğinden boyar madde olarak da kullanılır. Taze sürgünlerinden salata ve yemek yapılabilir.
9.Yatık düğün çiçeği (Ranunculus repens):
Genellikle Mart, Nisan ve Mayıs aylarında çiçek çan düğün çiçeği yumu köke sahiptir. Köksaplı, stolonlu veya gövde tabanlı soğanlı, tek yıllık yada çok yıllık bitkilerdir. Yaprakları bulunduğu ortama göre değişmekle birlikte bitki gövdesinde yada tabanda bulunur ve basit, parçalı, tüysü veya lopludur. Çanak yapraklar genellikle yeşil renkli olmakla birlikte, mor, sarı veya beyaz renkte olabilir.