Patates güvesinin kanatları dar, vücutları ince, uzun ve 5-6 mm’dir. Ön kanatları grimsi kahverengi, üst kısmı koyu kahverengi ve noktalıdır. Antenleri vücutlarından daha uzundur. Olgun bir larva 8-10 mm uzunluğundadır. Baş kısmı koyu kahverengidir.
Larva renkleri beslendikleri maddeye göre değişkenlik gösterir. Patatesin yapraklarıyla beslenenlerin vücutları yeşil, yumruyla beslenenlerin pembesi beyaz, patlıcan yapraklarını tüketenler ise koyu renklidir. Zararlı kışı larva ve pupa halinde ambar ve tarlada kalmış patatesler üzerinde geçirir. İlkbaharda havaların ısınmasıyla birlikte ( Mart sonu Nisan başı ) ve ortalama sıcaklığın 15oC dereceye ulaşması ile erginler çıkarak yumurta bırakır. Zararlı yılda 3-8 döl verir. Kelebekler havanın kararması ile birlikte aktiftir.

Patates güvesi Zarar Şekli
Patates güvesi zararlısı patlıcangiller familyasına ait bitkilerde zarara neden olmakla birlikte en önemli konukçusu patatestir. Patatese ambar ve tarlada zarara neden olur.
Larvalar patatesin yumruları içerisine girerek sert yüzeyli ve düzgün olmayan galeriler açar. Galerilerin iç kısmında beyaz renkli pislikler bulunur. Zararlının açmış olduğu galerilerin ağzında siyah renkte pislikler dikkat çeker. Bu şekilde zarar görmüş yumruların bakteri ve funguslar aracılığı ile bozulması daha hızlı olur. Yumruda gözlerin zarar görmüş olması tohumluk olarak kullanılma olasılığını düşürür veya kullanılamaz hale gelir.
Patates Güvesi İle Mücadele Yöntemleri
Patates güvesi ile mücadelede kültürel önlemler ve kimyasal mücadele yöntemleri uygulanabilir.
Kültürel Önlemler
• Patateste bakım ve boğaz doldurma işlemlerinin usulüne uygun olarak yapılması gerekir.
• Kelebekler ve larvaların yumrulara zarar vermesini engellemek için hasat zamanında solmuş bitkiler sökülerek yakılmalıdır.
• Patateste hasat işlemi sonrası yağın yapılmadan taşınmasına özen gösterilmelidir
• Zararlı tarafından hasar görmüş yumrular ayrılmalıdır.
• Ambarın havalandırılmalı için kullanılan pencerelerden zararlının girmesini engellemek amaçlı kafes teller takılmalıdır.
• Ambarların temizliğine dikkat edilmeli ve boş ambarlar ilaçlanmalıdır.
• 10 oC derece altında zararlı gelişmediğinden bu sıcaklık altında muhafaza edilmelidir.
Kimyasal Mücadele
Patates güvesine karşı kimyasal mücadele yapmak için zararlının yeşil akşamda görülmüş olması gerekir ki yeşil akşamda zararlıya rastlanılmadıysa ilaçlama önerilmemektedir. Depolama koşullarının uygun olmadığı ortamlarda zararlını yoğun olarak varlığı tespit edilmiş ise depolama öncesi yumru ilaçlaması yapılabilir. Ayrıca depo boş iken depo ilaçlaması yapılabilir.
Patates güvesi ilacı için tıklayın.