Sarımsı turuncu renkte olan patates böceği zararlısının erginleri 1 mm boyundadır. Sırt kısmı bombelidir. Kanatlarının üst kısmında 5 adet siyah renkte bant olmasından dolayı bazı bölgelerde pijamalı böcek olarak ta anılmaktadır. Koyu sarı renkte olan patates böceği yumurtaları oval yapıda olup 1 mm boyundadır. Zararlı yumurtalarını yaprağın alt kısmına gruplar halinde bırakır. Larvaların baş kısmı koyu kahverengi renkte olup, kambur yapılı ve turuncudur. Olgun larva boyu 10-13 mm’dir. Zararlı pupa dönemine kadar dört larva dönemi geçirir ve pupa boyu ise 1 cm’dir.Larvaları kış dönemini toprağın 1-30 cm altında ergin olarak geçirirler.
İlkbahar ayında hava sıcaklığının 15 0C olmasıyla birlikte kışladıkları yerlerden çıkan zararlı erginleri ortamda patates var ise beslenmeye başlarlar. Patates yoksa uçarak aramaya başlarlar.
Zararlının larvaları yumurtadan çıktıktan sonra ilk olarak yumurta kabukları ile beslenir ardından yaprakların alt yüzeyinde beslenmeye devam eder. Larvalar birinci dönem sonrası bitkide her tarafa yayılarak beslenmeye devam eder. Gelişimini tamamlayan larva pupa dönemine toprakta girer.
Patates böceği zararlısı Marmara bölgesinde 3-4 döl, İç Anadolu bölgesinde 1-5 döl verir.
Patates böceği Zarar Şekli
Ülkemizde patates bitkisinin önemli zararlıları arasında yer alan patates böceğinin ergin ve larvaları zarara neden olmaktadır. Zararlı, patates bitkisinin yapraklarını dıştan içe doğru yiyerek bazen de yaprak ayasında delik açıp zamanla bu deliği genişleterek zarar verir.
Zararlı patates halka çürüklüğü hastalığı, patates iğ yumru virüsü ve x virüsünü doğrudan taşıyan vektör konumundadır.
Mücadele Yöntemleri
Zararlı ile mücadelede kültürel tedbirler ve kimyasal mücadele yöntemleri uygulanabilmektedir.
Kültürel Önlemler :
• Ekili arazide hasat sonrası patates bırakılmamalıdır.
• Önceki yıl patates dikili arazi ilkbahar ayında gezilerek zararlının bulunduğu bitkiler, küçük arazilerde ise ergin böcekler ve larvalar toplanmalıdır.
Patates Böceği Kimyasal Mücadele :
Zararlı ile kimyasal mücadeleye karar vermek için her zamanki gibi arazi kontrolleri yapmak gerekir. Bunun için Nisan ayında arazi gezilerek zararlının ergin, larva veya yumurta bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir. Arazide bunlardan bir tanesinin bile varlığı bulaşık olduğu anlamına gelir. İlaçlama sırasında yaprakların alt yüzeyinin tamamen ıslandığından emin olunmalıdır. Birinci döle karşı yapılacak kimyasal mücadele arazide ilk olgun larvalar görüldüğünde, ikinci döle karşı yapılacak kimyasal mücadele ise yumurtalar açıldıktan sonra yapılır.