Organomineral gübreler,bünyesinde hümik asitler veya potasyum tuzları ile amonyak ve fosforik asitlerin işlenmesiyle üretilen gübrelerdir. Kısaca kimyasal gübre kaynakları ve organik maddelerin karışımından elde edilen ve yapısında azot,fosfor, potasyum,kükürt ve çinko gibi elementleri içeren gübrelerdir diyebiliriz.
Organomineral gübreler, damla sulama sistemi veya yapraktan bitkiye uygulanabilir formda olabildiği gibi granül formda da bulunabilmektedir. Sıvı formda bulanan organomineral gübreler, organomineral sıvı gübreler olarak isimlendirilir. Ayrıca jel formda olan gübrelerde mevcuttur. Jel formdaki gübreler yapraktan uygulanabilir.
Son zamanlarda uygulama alanı giderek artan ve özellikle örtü altı üretimde yoğun bir şekilde kullanımı artan organomineral gübreler yapısında bulunan organik maddeler sayesinde toprağın fiziksel koşullarını iyileştirirken aynı zamanda bitkinin ihtiyacı olan besin maddelerinide bünyesinde bulundurur.
Gübre firmaları tarafından bazı bölgelere ve yetiştirilen ürünler baz alınarak üretilen organomineral gübrelerde mevcuttur. Fındık, kivi, şeker pancarı vb. için üretilen gübreler doğru ve zamanında uygulandığında bitkinin besin ihtiyacı karşılanmış olunur.
Organomineral Gübre Ne İşe Yarar?
Yapısında organik ve kimyasal maddeleri bir arada bulunduran organomineral gübrelerin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz.
- Toprağın besin ve su tutma kapasitesini arttırır.
- Özellikle killi toprak bünyesine sahip toprakların su geçirgenliği azdır. Sulama sonrası yada yağmur sonrası toprak yüzeyinde birikinti oluşur. Aynı şekilde kumlu topraklar ise geçirgenliği fazla olduğu için sulama suyu ve besin maddeleri hızlı bir şekilde yıkanarak ortamdan uzaklaşır. Organamineral gübreler bünyesindeki organik madde sayesinde toprağın fiziksel özelliklerini iyileştirir. Böylelikle toprağın daha iyi havalamasını sağlarken toprak düzenleyici özelliği ile pH seviyesini düzenler.
- Sağlıklı bitki kök gelişimini destekler.
- Fiziksel koşulları iyileşen toprakta erezyon oluşumunu görülmez.
- Piyasada satılan kimyasal gübrelere oranla gözle görülür verim artışı sağlar.
- Toprak bünyesinde bulunan ve bitki tarafından istenmeyen toksik ve metal bileşikleri bağlayarak alınımını engeller.
- İçeriğinde bulunan organik maddeler sayesinde toprakta var olan ama bitki tarafından alınabilir formda olmayan minerallerin alınımını kolaylaştırır.
- Tohum çimlendirme öncesinde kullanılması homojen ve hızlı çimlenmeyi teşvik eder.
- Uygulanan diğer gübrelerin bitki tarafından alınımını kolaylaştırır.
- Toprağın tuzlanma düzeyi minimuma indirgenmiş olunur.
- Bitkilerin sağlıklı olması verimi ve ürün kalitesini arttırmış olur. Böylelikle hasat sonrası raf ömrü uzar.
Organomineral Gübre Desteği
09 Kasım 2019 tarihli resmi gazetede yayınlanan bitkisel üretime destekleme ödemesi yapılmasına dair 2019/46 tebliği numarası madde 11’e göre açıklama şu şekildedir;
Katı organik-organomineral gübre desteği
MADDE 11 – (1) Katı organik-organomineral ürünler, katı organik toprak düzenleyici ürünler ile kaplama gübre ve fermantasyon sonucu elde edilen organik gübre kullanan üreticilere yönelik destekleme uygulama esasları ve bu ödemeden yararlanmak isteyen üreticiler ile ilgili hususlar aşağıda belirtilmiştir:
a) Katı organik-organomineral ürünleri, katı organik toprak düzenleyici ürünler ile kaplama gübre ve fermantasyon sonucu elde edilen organik gübre GTS üzerinden 1/9/2018-31/8/2019 tarihleri arasında tedarik eden ÇKS’ye kayıtlı çiftçilere ÇKS’deki arazi varlığı ile orantılı olarak dekar başına destekleme ödemesi yapılır.
b) Bakanlıktan tescil belgeli olan katı organik-organomineral ürünler, katı organik toprak düzenleyici ürünler ile kaplama gübre ve fermantasyon sonucu elde edilen organik gübreler destekleme kapsamındadır.
c) Katı organik ürünler için 150 kg/da, katı organik toprak düzenleyici ürünler için 100 kg/da, katı organomineral ürünler ve kaplama gübre için 20 kg/da, fermantasyon sonucu elde edilen organik gübre için 150 kg/da asgari kullanım olmalıdır.
(2) 2019 üretim yılında katı organik-organomineral gübre desteğinden yararlanmak istemeyen çiftçilerin bu taleplerini 31/12/2019 tarihi mesai bitimine kadar il/ilçe müdürlüklerine yazılı olarak bildirmeleri gerekmektedir.
Organomineral Gübreler Ne Zaman Uygulanır?
Granül formda bulunan gübreler ekim öncesi yada ekim ile birlikte toprağa uygulanabildiği gibi üst gübre olarak da kullanılabilmektedir. Sıvı ve jel formda bulunan gübreler ise damla sulama yöntemi ile sulama suyu ile birlikte yada yapraktan bitki gelişimi süresince uygulanabilmektedir.
Organomineral Gübreler Nasıl Uygulanır?
Bu gübrelerin uygulaması da diğer kimyasal ve organik gübre uygulaması ile aynıdır. Topraktan taban ve üste gübreleme olarak bitkilere verilebildiği gibi yapraktan ve sulama suyu ile birlikte de uygulanabilmektedir. Jel formunda bulunan gübreler ise genelikle meyve ağaçlarında kullanılır. Yapısı itibari ile bitki yaprağına uygulanan jel organomineral gübreler kuraklık ve don olayları karşısında ağacın zarar görmesini engelleyecektir. Gübreleme konusunda ayrıntılı bilgi almak için aşağıdaki yazıları okumanızı tavsiye ederiz.
Organomineral gübre hakkında aklınıza takılan her türlü soruyu yorum kısmına yazabilirsiniz. En kısa sürede geri dönüş sağlanacaktır.
Gübreleme Yöntemleri hakkında bilgi almak için tıklayın.
Yaprak Gübrelemesi nedir? Neden yaprak gübrelemesine ihtiyaç duyulur?
Fertigasyon ( Sulama suyu ile gübreleme nedir? Nasıl uygulanır?