Tarımsal Destek Ödemeleri Üzerinden Kesilen Gelir Vergisi İadesi ile ilgili olarak uyarıda bulanan Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, üreticilerin hak kaybına uğramamaları için 31 Aralık tarihine kadar vergi dairelerine başvurmaları gerektiğini belirtti.
Çelik konuyla ilgili olarak, “Hazine ve Maliye Bakanlığımızca Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından Yapılan Tarımsal Destek Ödemeleri Üzerinden Kesilen Gelir Vergisinin İadesi hususundaki Gelir Vergisi Genel Tebliği 10 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Dolayısıyla söz konusu tebliğ hükümlerinden faydalanacak olan çiftçilerimiz, üreticilerimiz ve yetiştiricilerimiz hiç zaman kaybetmeden bulundukları İl ve İlçelerdeki Vergi Dairelerine bizzat giderek ya da e-devlet üzerinden başvurarak gerekli işlemleri yapmaları gerekmektedir. Herhangi bir hak kaybı olmaması için mağduriyet yaşamamak adına bu hususu tüm çiftçilerimiz başta olmak üzere 280 bin küçükbaş hayvan yetiştiricimiz adına da önemsiyor ve hassas davranmalarını bekliyoruz ” dedi.
BAŞVURUDA NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR?
Vergi dairelerinde başvuru ile ilgili olarak dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bazı uyarılarda bulunan Çelik, “Öncelikle Vergi Dairesine giderken başvuru dilekçesinin eksiksiz doldurulması gerekmektedir. Yetiştirici ve Çiftçilerimiz bağlı bulundukları Birlik ve Odalardan temin edebilirler. Ayrıca çiftçi ve yetiştiricilerimiz dilekçelerini İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden elektronik ortamda verebilecekleri gibi posta yoluyla da ilgili vergi dairesine verebileceklerdir. Onun için zaman kaybetmeden bu işlemlerin yapılması lazım” dedi.
Geri ödemesi yapılacak olan vergi iadelerinin günümüz ekonomik şartlarında yetiştiricinin rahat bir nefes almasını sağlayacağını belirten Çelik, “Özellikle son iki yıldır yaşadığımız pandemi başta olmak üzere kuraklık ve girdi fiyatlarındaki fahiş artışlar nedeniyle üreten yetiştiren çiftçilerimiz çok zor günler geçirmekteydi. Buna rağmen de inatla üretmeye gayret ettiklerini tüm kamuoyu rahatlıkla görmektedir. Dolayısıyla üreticilerimizin, yetiştiricilerimizin vergi iadesinden dolayı ellerine sıcak para geçmesi bir nebze de olsa rahat nefes almalarını sağlayacaktır. Bu bakımdan özellikle ve ısrarla bir kez daha uyarmak istiyorum. 31 Aralık tarihini geçirmeden Vergi Dairelerine başvurularını yapsınlar.” diye ekledi.
HAYVANCILIK DESTEKLERİNDE YÜZDE 2, BİTKİSEL DESTEKLERDE YÜZDE 4 KESİNTİ YAPILIYORDU
Geri ödemesi yapılacak olan son 5 yıllık desteklemelerdeki kesintiler ile ilgili olarak Genel Başkan Çelik; “2016 – 2020 yıllarında çiftçilere ödenen bitkisel desteklerden yüzde 4, hayvancılık desteklerinden ise yüzde 2 oranında kesilen gelir vergisi tutarlarının çiftçilerimize ve özellikle zor şartlarda, dağda bayırda, karda kışta, güneşte sıcakta, ahırda ağılda bin bir emekle hayvancılık ile geçimini sağlayan üreticilerimize ve yetiştiricilerimize can suyu olacaktır. “dedi.
TOPLAM 3 MİLYAR LİRA İADE EDİLECEK
Genel Başkan Çelik; “Son 5 yılın tarımsal desteklemeleri göz önüne alındığında; çiftçilerimize toplam 79,3 milyar TL tarımsal destekleme ödemesi yapılmıştır. Bu destekleme tutarının yaklaşık 21,5 milyar TL tutarı hayvancılık destekleme ödemeleri, 57,8 milyar TL tutarının ise bitkisel desteklemesi olarak çiftçilere ödenmiş, hayvancılık desteklemelerinden kesilen gelir vergisi tutarlarının yaklaşık 500 milyon TL., bitkisel desteklemelerden kesilen gelir vergisi tutarlarının ise yaklaşık 2,5 milyar TL olmak üzere toplam 3 milyar TL tutarında bir meblağın çiftçilerimize ve yetiştiricilerimize iade edileceğinden büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu manada üreticilerin ve yetiştiricilerin yanında olduğunu bir kez daha gösteren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN ve Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir PAKDEMİRLİ’ye yetiştiricilerimiz adına şükranlarımı arz ediyorum” diye ekledi.
VERGİ İADESİ NE ZAMAN ÖDENECEK
Çiftçiler tarafından merakla beklenen vergi iadesinin yasal faiziyle birlikte Mart ayının ilk yada ikinci haftası ödenmesi bekleniyor.