Beyaz sinekler Polifag canlılardır. Ayrıca bazı virüs hastalıklarının taşınmasında vektördür. Erginlerinin boyu yaklaşık olarak 1 mm olan beyazsineklerin yumurtadan yeni çıkan larvaları oval yapıda, hareketli ve şeffaf beyazımsı sarı renktedir. Kısa bir sap ile yaprağın alt epidermisinde bulunan larvalar kısa sürede kendini yaprağa sabitleştirerek hareketsiz duruma geçer. Pupa döneminde larvalar koyu sarı renk alır ve şişkinleşirler. Serada zarara neden olan tür Trialeurodes vaporariorum iken, tütünde zarara neden olan tür ise Bemicia tabaci’dir.
Beyazsineklerin erginleri 14 0C’nin altındaki sıcaklıklarda yumurta bırakırlar. Her bir dişi ortalama 200-300 yumurta bırakır ve yılda 9-10 döl verebilir. Beyazsinekler 10 0C sıcaklık altında yaşam faaliyetleri azalır.
Beyaz Sineklerin Zarar Şekli
Beyaz sinekler seralardaki bitkilerde özellikle de sebze bitkileri olan patlıcan, domates, fasulye,kabak, biber ve hıyarda önemli zarara neden olurlar. Ayrıca tütün, pamuk ve süs bitkilerinde de zarar verirler. Yaprakların ve bitkilerin alt yüzeylerinde bitki özsuyunu emerek küçük lekeler ve sararmaya neden olan beyazsinekler zamanla bitkinin zayıflamasına,verimde azalmaya hatta bitkinin kurumasına neden olur. Bitkiyi emerek beslenirken tatlı ve yapışkan bir madde salgılarlar . Bu madde fumajin mantarlarının salgılanan bölgede gelişmesini ve siyah bir tabaka oluşumunu sağlar. Dolayısıyla bitki özümleme yapamaz, verimde düşüş meydana gelirken ürünün pazar değeri de düşer.
Beyaz Sinek Mücadelesi
Beyazsinek zaralısına karşı kültürel, biyolojik, biyoteknik ve kimyasal mücadele yöntemleri uygulanır.
Kültürel Önlemler:
-
Sera içesinde bulunan yabancı otlar düzenli aralıklarla temizlenmelidir.
-
Sera içerisindeki nem ve sıcaklık değeri cihaz kullanılarak ölçülmeli, nem değerinin yükselmesine neden olabilecek aşırı sulama ve havalandırma koşullarına dikkat edilmelidir.
-
Bitkiyi fide döneminden itibaren zararlılardan korumak için ince tül kullanılmalıdır.
-
Bitkiye azotlu gübre yeterince ve zamanında verilmelidir. Azotlu gübreler beyazsinekler için uygun beslenme ortamı oluşmasını sağlar.
Biyoteknik Mücadele yöntemi:
Bu yöntemde serada beyazsinek varlığının tespiti için fide dikimine takiben dekara 1 adet olmak üzere bitkinin 10-15 cm üzerine sarı yapışkan tuzaklar asılır. İlk ergin uçuşunun tespit edilmesiyle birlikte 10 m2 alana 1 tuzak olacak şekilde 3 metre aralıklarla tuzaklar yerleştirilir ve tuzaklar kirlendikçe yenisi ile değiştirilir.
Biyolojik Mücadele Yöntemi:
Biyolojik mücadele yönteminde beyazsinek zararlısının doğal düşmanları ortama bırakılarak koruyucu önlem alınır.
Predatörleri:
-
M.nubulis H.S (Hem.: Miridae)
-
Nabis pseudoferus Rm.(Hem.: Nabidae)
-
Macrolophus caliginosus (Wgn.) (Hem.: Miridae)
-
Serangium parcesetosum Sicard.(Col.: Coccinellidae)
-
Zanchius alanatus Hoberland(Hem.: Miridae)
-
Chrysoperla carnea (Stephens)(Neur.: Chrysopidae)
-
Cyrtopeltis tenius Reut. (Hem.: Miridae)
-
Deraeocoris pallens Reut.(Hem.: Miridae)
Parazitoitleri:
-
Encarsia lutea (Masi) (Hym.: Aphelinidae)
-
Encarsia formosa Gahan. (Hym.: Aphelinidae)
-
Eretmocerus mundus Mercet (Hym.: Aphelinidae)
-
Encarsia inaron Walker (Hym.: Aphelinidae)
Ortama salınacak paraziotit miktarı belirlemek için 20 bitkideki yaprak sayısı sayılarak bir bitkide bulunan ortalama yaprak sayısı tespit edilir. Tespit edilen sayı serada bulunan bitki sayısı ile çarpılarak toplam yaprak adedi bulunur. Yaprak başına 5 adet larva+pupa yoğunluğu tespit edilirse yaprak başına bir adet parazitoit pupası gelecek şekilde homojen bir şekilde seraya bırakılır.
Kimyasal Mücadele Yöntemi:
Beyaz sinekler ile kimyasal mücadelede gereksiz ve aşırı miktarda pestisit uygulaması yapmak doğal dengenin bozulmasına ve zararlı popülasyonunun artmasına neden olacaktır. Pestisit seçimi yapılırken serada bulunan doğal düşmanların zarar görmemesi göz önünde bulundurulmalıdır.
Beyaz sinek zararlısına karşı kimyasal mücadelede zamanlamanın tespit edilmesi için serada bulunan beyazsinek zararlısı ve doğal düşman popülasyon varlığının saptanması gerekir. Kimyasal mücadele için eşik değeri yaprak başına 5 larva+ pupadır.
Beyaz Sinek İlacı:
SEBZELERDE BEYAZ SİNEK ZARALISINA KARŞI UYGULANACAK KİMYASAL MÜCADELEDE KULLANILABİLECEK GÜNCEL LİSTEYE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN